Реклама / Ads
1| 7301 |06.10.2009 АРТ ДЖУНГЛА

Топ архитекти превземат София

.
От 30 октомври до 5 ноември София ще бъде домакин на европейското биенале по архитектура “Sofia Architecture Week” . Тема на второто издание на престижния форум е “Промяна на градска среда”.
 

Архитекти от различни европейски страни ще имат възможност да споделят нестандартни идеи и своите творчески търсения за съвремения града и средата, в който живеем, работим, общуваме и се забавляваме.

Български професионалисти в областта на архитектурата и градоустройството ще могат да се срещнат с международно признати техни колеги, с които да дискутират актулни проблеми, свързани с града.

Една от идеите на организаторите на архитектурния форум е да провокират софиянци да мислят за своя град, за да направят ежедневието си по-усмихнато, а живота си – по-хубав.

Сред звездите на тазгодишното биенале са Луис Мансиля и Емилио Туньон Алварес – носители на най- престижната европейска награда за архитектура, Mies Van Der Rohe (2007), с множество реализирани проекти за обществени и частни сгради, отбелязани в най-популярните списания и книги за архитектура.

За форума в София ще пристигне и най-младата звезда на европейската архитектура – Джулиън Де Смед, основател на студио JDS, тазгодишният лауреат на холандската награда Maaskant. Работата на Джулиън Де Смед е отличена от най-престижните институции за архитектура – Henning Larsen 2003, Eckersberg medal 2005, награда за най-добра концертна зала на венецианското биенале 2004, номинация Мies Van Der Rohe 2004, награда за най-добра жилищна сграда от World Architecture Festival Barcelona 2009 и Mipim в Кан 2009.

Основателят на най-нетрадиционното архитектурно студио в Европа NL Architects Валтер Фан Дайк също ще бъде сред топ архитектути, участници в “Sofia Architecture Week”. NL Architects са пионери в иновациите в градска среда: преобразяват банални градски елементи и предлагат нова перспектива към употребата на обществените пространства. Те са носители на европейската награда за градско публично пространство, European Prize for Urban Public Space 2006.

Авторски и тематични изложби, дискусии и лекции ще съпътстват програмата на Sofia Architecture Week, която миналата година заслужено получи адмирациите на влиятелното холандско списание за архитектура A10. То определи форума като “истински знаменателно събитие”, с потенциал да се превърне в повратна точка в развитието на архитектурата в България и на Балканите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7125 |13.09.2009 Уикенд на ъндърграунд-културата в София . 11| 17474 |04.09.2009 Мисия Лондон финишира успешно в София . 0| 5355 |03.09.2009 Звезди превземат за 66-ти път Венеция . 0| 5802 |06.07.2009 Театър за малки и големи стартира в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads