Реклама / Ads
0| 5904 |26.12.2018 АРТ ДЖУНГЛА

Традиции: Кукерите впечатляват цял свят (видео)

.
„Great Big Story“ има над 5,5 милиона последователи от цял свят.
В дните от Коледа до Богоявление, които народът нарича „мръсни”, „погани”, „некръстени”, се вярва, че бродят зли, тъмни сили. Кукерите, с техните маски и шумни чанове изпълняват ритуалите си, за да прогонват тези злини от домовете и площадите. Българската традиция за изработване на кукерските костюми и ритуалите, които изпълняват маскираните, за да прогонват злото, са едно от най-гледаните вида в страницата на световният разказвач на впечатляващи истории „Great Big Story“.
 

"Всяка година хората от цяла България се събират за ежегодния Кукерски фестивал. Облечени в костюми, изработени от дълга козина и чанове, те се събират, за да танцуват срещу злото", се казва в анонса към видеот. Преди да видите вълнуващият разказ, нека ви припомним какво гонят кукерите.

 

Според народните поверия през Мръсните дни се явяват различните свръхестествени демонични същества – караконджули, вампири, таласъми, върколаци и т.н., които бродят по земята от залез слънце до пропяването на първи петли. Някои  вярва, че през Мръсните дни на земята идват и душите на мъртвите.

 

Кукерите ги наричат  още чауши, бабугери, станчинари, дервиши, старци, сурати или джамалари. Те  са българските карнавални фигури, предрешени като зверове или типични персонажи (бабата, дядото, царят, бирникът), винаги са с маски на главите, често с чанове на пояса и с кожуси с козината навън.

 

В Източна България те излизат по стар обичай в периода между Месни и Сирни заговезни (Сирница) , а в Западна България между Коледа и Богоявление. В цялата страна Кукеровден се празнува точно на Сирни заговезни. Кукерите танцуват по улиците, за да изплашат лошите сили и да пропъдят студа, а за плодородие и здраве извършват обредни  действия наподобяващи оране, сеитба и други.

 

През мръсните дни не бива да се замръква навън след залез слънце. В този период не се правят помени, сватби и годежи.  Избягват се  и изпълнението на  брачните задължения, защото хората вярват, че заченатото в тези дни дете ще се роди пияница, побойник, нехранимайко. За предпазване от демоничните сили, хората носят в дрехите си чесън и др. По вратите се поставят бодливи клонки от глог, хвойна и др. растения, сито и др. Около къщите и кошарите се посипва просо, вярва се, че то е преграда за магъосниците и техните магии.

 

От коледната нощ по домовете обикалят маскирани дружини - кукери. Те влизат във всеки дом и двама от персонажите -„старец" и „баба", изпълняват различни  сценки и наричания за плодородие. Това поведение, както и по-свободното държание на стопанките на дома напомнят за празници и тържества, идващи от предхристиянско време.  

 

В някои райони на южна България по това време обикалят т. нар. русалийски дружини. Те са от по 30-40 мъже на възраст от 20 до 40 години. Русалиите са облечени в празнични премени с кръстосани алени шамии и нанизи от сребърни монети на гърдите. Те се водят от „прот" или „балтаджия" и „кесежия". Тръгвайки на своите обиколки по селата, русалиите се прощават с домашните си, сякаш отиват на война. И наистина, когато се срещат две русалийски дружини, те водят бой коя от тях да влезе в селото и до днес се пази споменът за русалийски гробища. Русалиите подобно на коледарите влизат във всеки дом, с изключение на къщите, в които има родилка и наскоро починал. Под звуците на старинни, монотонни мелодии те играят своите обредни танци за здраве и плодородие. След тези 12 дни те отиват в черквите, причестяват се и се връщат към нормалния начин на живот.

 

Във всички краища на България има поверие, че в нощта срещу Коледа и предимно срещу Йорданов ден небето се "отваря", всичко светва, а животните проговорват с човешки гласове.

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 15896 |24.12.2018 Традиции: Бъдни вечер и Коледа . 0| 6707 |22.12.2018 Традиции: Коледната картичка с пожелания . 0| 8466 |21.12.2018 Традиции: Кой измисли украсената за Коледа елха? . 0| 6812 |20.12.2018 Традиции: Най-красивата коледна песен става на 200 години (видео)

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads