Реклама / Ads
3| 10506 |19.01.2010 АРТ ДЖУНГЛА

Тракийско злато възкръсва в триизмерен образ

.
Триизмерен модел на Могиланската могила край Враца ще бъде направен в Регионалния исторически музей във Враца. Така ще се сбъдне една от идеите на историците в музей – да съберат на едно място древните традиции на траките с нашата съвременост.
 

По думите на археолога Нарцис Торбов инициативата е на професор Валерия Фол, която заедно с екипа си от Института по тракология към БАН утре започват триизмерното заснемане на основите на погребалните съоръжения, открити в могилата, както и многобройните златни и сребърни артефакти, намерени в тях, допълни Торбов.

Проектът предвижда да се създаде триизмерен модел на могилата и съоръженията в нея, виртуално да се представи как са изградени гробните камери, как са извършени погребенията в тях, как са положени скъпоценните дарове, обясни археологът.

Според него това ще бъде съвършено нов туристически продукт, който ще конкурира най-добрите модели на европейските музеи.

Могиланската могила е разкопана случайно при строеж на сграда в центъра на Враца през 1965 г. Проучванията на трите гробни съоръжения в нея продължават и през следващата година. При разкопките тогава е открито най-голямото тракийско съкровище в Северна България, в което влизат прочутият златен венец на тракийска принцеса, златни обеци, златен със сребърни апликации наколенник, златна каничка с изображение на Аполон и още много ценни предмети. Те са съпътствали в задгробния живот представители на владетелския род на тракийското племе трибали и са датирани от IV век преди Христа.

Ако проектът бъде успешен, такъв триизмерен модел ще бъде направен и на древната крепост с цитадела в местността “Градище” край Враца, която дава основата на съвременния град, обещават от Врачанския музей.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 7227 |18.11.2009 Призраци от комунизма възкръсват в изложба . 1| 8037 |03.11.2009 Тайни на Аполония възкръсват в София . 1| 9545 |22.07.2009 Тракийското злато се завърна в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads