Реклама / Ads
0| 6215 |09.08.2022 АРТ ДЖУНГЛА

От улицата до разпродадени турнета в цял свят. Коя е Таш Султана?

.
Розово фламинго, зелен кактус и дъга. Около неоновите надписи се издига дим от ароматна пръчица, запалена преди минути. Залата е притихнала. Тогава се чува звук от китара, а на сцената пристъпват босите й стъпала.
 

Таш Султана е самоук музикант. Родена е в Австралия и е едва на 27 години. Може да се похвали обаче с няколко турнета и концерти в емблематични сгради. Първата й китара е подарък от дядо й, когато е едва 3-годишна. Научава се да свири сама, а по-късно овладява и още 10 инструмента - бас, тромпет, флейта, саксофон, арабски уд, пиано, перкусии и др. 

 

“Учителите наистина не ме харесваха” 

 

Бунтар по природа, Таш Султана определено е едно от харесваните деца в училище, но не и от преподавателите. Като дете тя е от онези ученици, които са будни, мислещи и поставят всичко в системата под въпрос. 

“Мисля, че учителят ми по музика виждаше нещо в мен, което имаше нужда от повече… дисциплина, да се съобразявам с музикалните рамки. Но винаги съм вървяла срещу течението. Защо да си част от стадото? Какво за Бога означава “музикална рамка”? Какво ще ми донесе това? Щях да свиря като всяко едно дете в онази класна стая”, спомня си Султана.

 

Едва на 13-годишна възраст Султана изготвя “бизнес план”, вдъхновен от Лана дел Рей, изготвя списък на всички нощни клубове с отворен микрофон в щата Виктория и започва да върви към сбъдването на мечтата си. Пътува рамо до рамо с баща си - имигрант от Малта, който следва дъщеря си неотлъчно при всяка изява на Султана. 

 

Таш Султана свири и пише музика неуморно като дете. Записва творенията си на компактдискове и ги продава за по 5 долара всяка вечер, когато свири пред публика. 

 

Мечта, сбъдната за една нощ 

 

Майката на Таш Султана е тази, която изразява известни съмнения в успеха й. По онова време младата изпълнителка не печели много пари.

 

Така Султана попада на дуото от Мелбърн The Pierce Brothers и как с изпълненията си те буквално превземат "Бърк стрийт" в Мелбърн - една от централните и най-натоварени улици в австралийския град и така решава да стане уличен музикант. Изпълненията й са предимно на акустична китара, но не грабват вниманието. 

"Не беше никак добре. Не привлече внимание и нямаше да сбъдне мечтите ми", споделя Таш.

 

Султана и баща й имат традиция - на всеки неин рожден ден отиват в музикален магазин и Таш има право да си избере един инструмент. Така се научава да свири на банджо, сдобива се с черен Fender Squire. Купува си 12-струнна акустична Maton. Когато навършва 18 обаче решава да опита нещо ново - избира си двуканален  RC-30 Roland - педал, позволяващ да се записват кратки музикални форми, които да се повтарят. 

 

 

Това всъщност се превръща в запазена марка на Таш Султана и напълно променя играта. Все повече хора започват да се спират, а Султана - да се прибира у дома с хиляди долари. Бунтарката - музикант става финансово независима и със спечеленото си купува нови струни, нови инструменти, самолетни билети.

“Посяхме малки семенца по пътя. Свирих пред 50 души, после пред 100, после пред 200… пред никого. Сблъсках се с отменени фестивали, свирила съм в дъжд, градушка, бури и жеги. Инструментите ми се чупеха по средата на изпълненията. Озвучаването беше лошо. Забравяла съм текстовете си…”, спомня си Таш. 

 

После всичко се променя. 

 

За една Коледа Султана получава от майка си камера и решава да я използва. През май 2016 г. записва в малката си спалня парчето “Jungle”, което получава милиони гледания само за седмица. Таш Султана става сензация. 

 

"Видеото се споделяше ли споделяше и получих 10 хиляди последователи за една нощ, ей така. После продължи да се случва...", спомня си Таш.

 

 

Животът обаче я изправя пред предизвикателство. Преди да достигне висотата, Таш Султана удря дъно.

“Беше ад, в който се вкарах сама…”

 

Тръгва по лошия път на самоунищожението, когато е на 17. Тежкият живот, депресията, лошата компания и лошите навици водят до пристрастяване към наркотиците. Опитвала е всичко, без хероин. Очаквано, тази “авантюра” завършва изключително зле - с наркотична психоза, която продължава 7 месеца. 

 

“Не знаех какво е истинско и какво не е. Вечер мислих, че има човек в стаята ми и ми говори. Нямаше никой. Не ходех на училище. Не можех да намеря смисъла в каквото и да било. Мислих за смъртта и липсата на смисъл. Как живееш, ако се страхуваш да живееш, но се страхуваш и да умреш?”

 

"Сякаш отворих кутия с червей и не знаех как да ги върна обратно. Беше ад, в който се вкарах сама"

 

Започва да намира отново път към себе си и живота през музиката. Свири, докато болката изчезне. 

 

Таш Султана постига огромни успехи. Хитовете й стигат челни места в музикални класации по цял свят. Султана е първият артист в историята, който продава всички билети за три концерта в Brixton Academy в Лондон без да е издала албум. 

 

Мълвата за таланта на владеещата куп инструменти Таш Султана, чийто глас се разпростира на шест октави. Тя може да накара тълпата да избухне с многопластовите си лууп парчета, китарни сола в стил Джими Хендрикс, бийбокс. Султана свири на Coachella през 2018 г. четири месеца преди да издаде дебютния си албум - Flow State, който спечели наградата за най-добър блус и руутс албум на ARIA. През 2018 г. е номиниран за албум на годината в Австралия. 

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4817 |17.02.2017 68 евро глоба плати парижанка за оставена книга на улицата . 12| 7504 |15.05.2016 В Белград махат улицата на Гоце Делчев . 10| 6379 |28.02.2015 "Улицата" се завръща

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads