Реклама / Ads
0| 6544 |06.04.2014 АРТ ДЖУНГЛА

"Вълкът и седемте козлета" - празник в операта

.
Няколкостотин малки зрители и техните родители съпреживяха с много емоции премиерата на мюзикъла за деца „Вълкът и седемте козлета“ от Александър Владигеров в Софийската опера и балет. От началото до края на спектакъла залата бе огласяна от ръкопляскания, радостни възгласи или от тревожни въздишки.

Класическата приказка на Братя Грим, позната на много поколения малчугани, бе предизвикала неочаквани вълнения сред зрителите – някои от тях притеснено отказваха да влязат заради злия Вълк и бяха необходими много увещания, за да се престрашат да надзърнат в залата. После всички – и малки, и големи – бяха завладени от случващото се на сцената. Динамиката на сюжета се подсилваше от мултимедийните и анимационни ефекти на Илияна Кънчева и най-вече от играта на седемте козлета. Техните роли с подчертано удоволствие изиграха Анна Гавраилова, Гергана Дудина, Рада Носикова, Росица Инджева, Красимир Кожухаров, Стефан Сахатчиев и Надя Колева. Мама Коза (Благовеста Меки-Цветкова), бухалът Уху-Буху (Илия Илиев) и Славеят (Атанас Йонков) сполучливо допълваха общото приповдигнато настроение. Дори появата и подмолните действия на Вълка (Николай Павлов) бяха посрещнати без страх, а в очакване на неизбежното справедливо възмездие. В либретото на режисьора на мюзикъла Юлия Кръстева вярата в доброто и в способността дори злото да бъде превъзпитано води до един по-различен и неочакван финал. Злият и лаком звяр вместо на оня свят е изпратен в... зоопарка.

Тази трансформация в приказката допадна на зрителите, които с желание участваха и в закачките към тях по време на целия спектакъл. Почти цялата зала хорово отговори на популярната гатанка „Дълъг Димо без кости, на небето ходи на гости“ – учудващо във времената на мобилни телефони, таблети и други мобилни устройства, които дори по време на спектакъла присветваха около притежателите си.

Сценографията на Павлина Ойстерхус – привидно пестелива, но напълно достатъчна и без да отвлича вниманието от случващото се на сцената, сполучливо се допълваше от красивите костюми на гостенката от Словения Станка Вауда. Динамична и приятна бе и хореографията на Мария Луканова. За общото приповдигнато настроение немалка е заслугата на оркестъра с диригент Стефан Недялков, а с работата си целият екип поднесе двоен подарък – най-новата премиера за публиката и радостта от успеха – на режисьора Юлия Кръстева. С този спектакъл тя отпразнува и своя рожден ден.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 9285 |05.04.2014 Непознатият Мариус Куркински . 14| 8543 |04.04.2014 Издигат първия байганьовски паметник . 0| 6590 |03.04.2014 Оркестърът на БНР ще озвучава на живо “Властелинът на пръстените” . 3| 6582 |02.04.2014 Дядо Йоан свали изложба за еротиката в християнството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads