Реклама / Ads
0| 7233 |26.09.2011 АРТ ДЖУНГЛА

Започва Sofia Dance Week

.
Фестивалът ще се проведе в 5 зали и ще продължи до 1 октомври
 

На 26 септември със спектакъла A.S.A започва Sofia Dance Week, съобщиха организаторите. Цяло съзвездие от националности ще „оцвети“ софийските зали в шест поредни вечери, от 26 септември до 1 октомври. Тази година фестивалът ще се проведе в пет различни зали (Зала 1 на НДК, Софийска Опера и Балет, Сълза и Смях, Музикален театър и Младежки театър), окупирайки по този начин почти цялата столична културна карта, пише БГНЕС.

 

Един от основните акценти в тазгодишното издание е спектакълът A.S.A. Спектакълът е първият български проект за съвременен танц, финансиран с подкрепата на Програма „Култура“ на Европейската комисия, и ще има честа да открие четвъртото поредно издание на Sofia Dance Week. Заглавието A.S.A е абревиатура от „Average Speed of Answer“ (средна скорост на отговор). A.S.A. е по концепция и хореография е на Живко Желязков, а за постановката са селектирани танцьори от различни краища на света. Участниците в проекта са избрани на последователно проведени кастинги в Будапеща, Каунас и София. A.S.A е пътешествие, което преминава през различни области от нашия живот, простиращи се от физическото „земно осъзнаване“ до абстрактното „космическо съзнание“.

 

„Танцьорите са наистина много различни. И това не е свързано само със собствената им култура. Те имат различни физически качества и реакции, имат свои индивидуални нагласи и представи за танца. Посоката, в която ще се движи този проект, е да изкара тази индивидуалност, да запази точно това различно, което се крие в тях. А това ще обогати спектакъла и от гледна точка на естетиката – един по-широк спектър от изразни средства, както и тяхното нетипично и многопосочно реализиране“, сподели хореографът на A.S.A, Живко Желязков.

 

Спектакълът A.S.A е част от проекта „Circle: connecting dance practices in Europe“ и „Probiotic for the Contemporary dance in Bulgaria“. Проектът е финансиран от Програма Култура на Европейската комисия, фондация „Америка за България“, Столична община и Министерство на Културата на Република България.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5523 |10.02.2011 "Берлинале" започва за 61-и път . 0| 5918 |03.01.2011 Започва Националният конкурс за драматургия . 0| 5447 |11.02.2010 Започва 60-то, юбилейно Берлинале . 0| 5537 |08.12.2009 Започва седмият Фестивал на българския филм в Ню Йорк

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads