Реклама / Ads
9| 9978 |25.11.2011 ЧЕРНО И БЯЛО

11 малки негърчета нагушили 500 млн. от хазната

.
Източвали ДДС с рекламни пакети за телевизии и вестници
 
Вестникарски ДДС-консултант и адвокат по данъчно право са сред босовете на групата от 11 души, която според прокуратурата е източила данъчен кредит от държавната хазна за над 500 млн. Росен Николов се е представял като експерт от фирмата „Глобал фиск мениджмънт” и през 2007 г. например съветва търговците в статия със заглавие „Двояката природа на капарото при облагане с ДДС”. Още тогава той ръководи групата от адвокати и счетоводители, която е привличала клиенти, които искат да намалят задълженията си към хазната с насрещни покупки или пък да не платят натрупания вече и дължим данък добавена стойност при продажби. Твърди се, че за няколко години групата е успяла да ощети хазната с над 500 млн. лв. Сред клиентите на „фабриката за ДДС” са едни от най-големите фирми в енергетиката и строителството, твърдят от прокуратурата.
Част от екипа на Росен Николов са трима варненски роми от село Любен Каравелово – братята Станислав и Радослав Начеви и вуйчо им Димитър Митев.

Те често звънят на шефа си и му искат пари, за да купят овце, сочат записи, направени по време на полицейското разследване. Николов използва ромите само по предназначение – те са последната брънка от веригата, когато една фирма трябва да потъне в небитието. Тогава тя става собственост на ромите, които нямат имущество. Николов е избрал най-добрите достъпни роми – те нямат претенции освен да са добре облечени, да имат за храна. Пред МВР и прокуратурата обаче са железни, защото знаят, че „биг босът” ще ги оправи Пред разследващите казват само това, което не може да ги уличи в престъпление. Измислят версии, които нямат логика, но пък и не могат да бъдат опровергани. Станислав Начев не се притеснява, че е собственик на 196 фирми със задължения от над 105 млн. лв. към хазната. Той знае, че е подставено лице. Всички юридически действия по придобиването на фирмите с дългове се въртят от Росен Николов. Той лично ходи да вземе от Агенция по вписванията документите за вписванията, когато се променя собствеността или управителя на фирмите. Николов има и генерално пълномощно, с което представлява двамата братя пред Агенцията по вписванията.

През 2009 г. групата придобива строга конспиративност. Офисите на групата се местят от „Черни връх” 86 на бул. „Монтевидео” 2, където е счетоводната къща „Глобал одит” със собственик Радостина Спасова. Промяната става символ на оглавяването на групата от съпруга на Спасова - Боян Петров, бивш военен, който налага нови правила на работа. Част от екипа на фирмата е регистриран като адвокатски помощници, като така се легитимират постоянните контакти в групата дедесари. Любима хватка на дедесарите е търговията с рекламни пакети от телевизии и вестници. Те купували един пакет за 5000 лв., а след това го препродавали фиктивно на няколко фирми, като цената скачала до 50 000 или 100 000 лв. Същото се случвало и с авторски права, които многократно сменяли собственика си с изкуствено надута цена  Последната фирма натрупвала ДДС към държаата и накрая ставала собственост на Начеви. Някъде в средата на веригата от фалшиви препродажби като купувач се явявали големи фирми, които имали вече натрупани задължения от ДДС към хазната. Когато фиктивно купували рекламните пакети или авторските права, те намалявали дължимия свой ДДС. „Фирмите нарочно са избирали продукти като авторски права, рекламни пакети, софтуер, които не са видими.

Така те няма как да покажат складови наличности”, обясни прокурорът по делото Иван Гешев. Той попада случайно на „фабриката за ДДС” – от разклонения на фирмите по други дела. Прокуратурата започва да наблюдава групата от октомври 2008 г. до 2 ноември 2011 г. За разработката знаят експерт от ГДБОП, от ДАНС и двама души  от прокуратурата. На практика това е разработка на антимафиот, който има едва 2 години служба, твърдят осведомени. Във фокуса са 26 фирми със стотици препродажби за периода от година и четири месеца. Информация за разработката към групата изтича едва, когато прокуратурата и МВР тръгват да задържат 11-те души от бандата, начело с Боян Петров и съпругата му Росица.

Бандата успява да  изнесе най-важните фактури и документи в бус в малка пресечка до сградата. „На практика така ни направиха голяма услуга, защото разбрахме кои документи от купищата бумаги са най-важни за разследването”, твърдят прокурорите. Независимо, че за първи път има счетоводна експертиза още седмица след арестите, 11-те малки негърчета остават на свобода. Въпреки че Станислав Начев има шест такива висящи дела, някои от които се точат с години, и една влязла в сила присъда, а брат му Радослав е с едно висящо дело, а веднъж е признат за невинен.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 58169 |17.11.2011 Октоподът "Софарма" . 7| 11325 |13.11.2011 Турците в Германия: желани, само с половин уста . 20| 7638 |02.11.2011 Парадоксът на гръцкия референдум . 48| 7265 |31.10.2011 М. Попова: Ще сме президент и вице каквито още не е имало в България!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads