Реклама / Ads
8| 5424 |21.06.2008 ЧЕРНО И БЯЛО

Британски политици стегнаха коланите, нашите ги разпищолиха

.
Министрите от кабинета на Г. Браун няма да увеличават своите заплати през 2008 г. и 2009 г., за пример в момент на растяща инфлация. Нашите депутати пък обновяват автопарка си, зер избори идват! Споко! Икономическият м-р обеща цените да падат!
 

Британският премиер Гордън Браун оповести, че министрите от неговия кабинет няма да увеличават своите заплати през 2008 г. и 2009 г., за да дадат пример на други служители в публичния сектор в момент на растяща инфлация. Решението идва, след като през месец май инфлацията на Острова достигна рекордно равнище откакто лейбъристите дойдоха на власт през 1997 г. Това става допълнително и на фона на заплахите на редица служители в публичния сектор за стачки заради недостатъчно високото увеличение на заплатите.

Почти по същото време се оказа, че българският парламент пък възнамерява да закупи коли за близо 2,7 млн. лв. Буквално преди дни стана ясно, че законодателната институция е обявила обществена поръчка, в която заявява готовност да плати над 2,5 млн. лв. за нови лимузини. Още 140 хил. лв. са отделени за доплащане при замяна на овехтели возила от автопарка на Народното събрание със салонни автомобили. Позападнали били колите на нашите законотворци, а догодина и избори предстоят, ще се пътува яко по районите за срещи със свидния електорат! inflacia.jpg

Що се отнася до заплатите на българските парламентаристи от 2008 г., депутатите у нас получават с 5% повече пари за работа в постоянните комисии към Народното събрание, т.е. те се разписват срещу близо 1600 лева на месец. Всеки депутат обикновено е член на 2 от общо 24-те комисии към парламента. Месечната заплата на един депутат пък е равна на 3 заплати на заетите в обществения сектор за предходните 3 месеца по данни на НСИ. Почти няма народен избранник у нас, който да не се е ожалил, че заплатата му не е европейска и всъщност получава най-ниското възнаграждение в целия ЕС. Може и така да е. Даже твърде възможно! Напоследък се оказва, че ужасно малко неща са ни както в останалата Европа. В момент на разговори за пари обаче за другите разлики се забравя мигновено и те стават нерелевантни.

Заплатите на простосмъртните работещи у нас също са далеч от европейските. Само че същите тези простосмъртни не разполагат с механизми сами да си коригират. В реалния сектор (колко точно определение, чисто граматически антонимът му е нереален!) заплатите се променят, когато се появи адекватна пазарна логика и по преценка на работодателя. Така че, докато това се случи, вслушвайте се в мъдрите думи на министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров, който пророчески провидя, че цените у нас бележат устойчива тенденция към намаляване заради добрата реколта през тази година. Успокойте пулса и се сетете за още по-мъдрата народна поговорка: "Трай, коню, за зелена тревица!"

Ана Кочева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 6874 |19.06.2008 Прованс школа отсвириха Училището на властта . 68| 6055 |17.06.2008 Симеон пред Кеворкян: От мене това няма да се види... . 9| 5745 |17.06.2008 Оръжията за масово омаскаряване целят Гамизов . 8| 5532 |15.06.2008 Министър хвали Закона за конфликт на интереси, експерти остро го критикуват

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads