Реклама / Ads
12| 8332 |18.07.2011 ЧЕРНО И БЯЛО

Депутатите акат повече, отколкото пишат

.
Бюджетът на парламента за тоалетна хартия надвишава този за офис материали
 
Има едно-единствено място в Народното събрание, където депутатите не спорят и остават насаме със себе си и идеите си. Там преразходът на хартия е огромен. След като влезе в употреба, тя отива в коша. Върху нея не се пишат законопроекти, защото отпечатъкът е един и същ за всички партии. Оказа се, че преразходът на тоалетната хартия в парламента е огромен. Родните депутати харчат повече хартия в нужника, отколкото в канцелариите създавайки закони. Ако в пленарната зала всички се отличават по своите убеждения, то пред тоалетната чиния всички са равни. „Торнадо” се нае да изчисли колко струва „облекчаването” на депутатите, министрите и други държавни служители.

Оказва се, че тоалетната хартия е сериозен разход из министерствата и парламента. Очевидно навсякъде властта се „напъва” сериозно от кризисен зор. В официалните документи на Агенцията по обществени поръчки мистериозно липсват данни какъв е разходът на тоалетната хартия в президентството. Тази институция остава непрозрачна дори и за това перо. Чиновниците на „Дондуков” 2 злостно коментират, че за две години Георги Първанов се е оакал достатъчно и се срамува да даде конкретни данни за ролките, които са изхабени след физиологичните нужди.

Очевидци дори се кълнат, че са забелязали как пребледнели чиновници притичват със ситни стъпки в съседната сграда на Министерския съвет и се шмугват незабелязано при хората на Бойко Борисов. Може би заради това разходът за тоалетна хартия на „Дондуков” 1 рязко е увеличен през последните две години. За сравнение разходите за тоалетна хартия са набъбнали с над 5 хил. лв. годишно въпреки съкращенията в администрацията, които направи премиерът. За миналата година от държавната хазна са излезли 80 000 лв.

които са изхарчени за белина, хлор, други почистващи препарати и, разбира се, тоалетна хартия. Според изчисления на „Торнадо” в дните без стомашно-чревни разстройства в МС отиват средно около 10 км двупластова или 220 ролки (от най-евтината) хартия, или 110 лв. на ден. В парламента пък цари пълна разточителност. Депутатите избърсват средно 60 000 лв. под формата на 120 000 ролки на година. Проста сметка показва, че когато не коват закони, народните избраници цапат и бършат здраво около 320 ролки на ден, без да броим ваканциите и почивните дни. От документите за поръчка на този важен консуматив не стават ясни цветовите предпочитания на парламентаристите. Това, което ги обединява, е белият цвят на тоалетната хартия. Източници на „Торнадо” разкриха, че в кабинетите на народните представители се кътат ценни бройки трипластови, меки и нежни рула, решени цветово според боите на партиите.

Из кабинетите на Коалиция за България например хартията е розова, поради липса на червена. В покоите на Костов пък предпочитали бели на сини цветчета. В ГЕРБ Бойко Борисов е забранил цветовото разделение. Най-странно е поведението на чиновниците, които отговарят за обществените поръчки в МВР. Там са поръчали повече опаковъчна, отколкото тоалетна хартия

Типично за вътрешно ведомство, очевидно обичат всичко да е скрито-покрито. Разходка на „Торнадо” в обществените регистри показа, че през май тази година полицаите са поръчали 3000 кг опаковъчна хартия и само 45 000 рула за големи нужди. Всичко това трябва да им стигне за една година. Хора от министерството споделиха, че миналата година ситуацията била същата и по коледните празници се наложило да прибегнат до амбалажа и старите вестници. В МВР очевидно цари детски жизнерадостен дух по отношение на обществените поръчки. Само така може да бъде обяснена идеята с пари на данъкоплатците да бъдат поръчани 60 бр. бели и червени пластмасови коритца. От кабинета на министъра строго са разпоредили покупката на кошче за смет с капак - пластмасово - кръгъл отвор.

В топ 10 на най-желаните предмети във вътрешното министерство са и метла тип “Европа” или тип ВАС (да не се чете Висш административен съд!), крушка електрическа 40W и 60 W с нажежаема жичка, пластмасови кофи за миене – кръгли, с обем 12 л и спирт за горене от 1 л. Вижда се, че в МВР очевидно цапат много. Само така може да се обясни, че са поръчани 1435 кг прах за ръчно пране и 9130 л белина и същото количество хлор. Може би всички тези консумативи са поръчани преди операция „Чисти ръце”.

Мария Николаева, Васил Василев
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 8134 |16.07.2011 Компютърът по-мръсен от кенефа . 29| 13420 |14.07.2011 Mладата улична цигуларка Виктория Николова: Първанов ми даде своя снимка, Бойко плати за операцията ми! . 31| 7661 |08.07.2011 Доган чете лекция за Стамболов. ДПС нямало да издига президент . 11| 7088 |12.07.2011 Кой кой е в новите шоу програми

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads