Реклама / Ads
1| 6918 |21.05.2018 ЧЕРНО И БЯЛО

Отиде си репортерката от БНТ Цвети Атанасова

.
Цвети Атанасова
Отиде си дългогодишният репортер на БНТ Цветелина Атанасова – приключенец по душа, планинар, гмуркач, покорител на Антарктида и говореща си с морските животни. Скръбната вест съобщиха колегите й от националната телевизия.
 

Поклонението пред Цвети ще е в сряда, 23 май, в 13.00 часа, в църквата "Свети Седмочисленици" в София. Тя посвети повече от 25 години на БНТ. "Гмуркаше се в морето, за да ни разкаже за неговото опазване и подводните обитатели. Водеше ни към фаровете и тяхната "Светлина в безкрая" (поредицата филми за БНТ, посветени на българските морски фарове – б.ред.). Изкачваше планините и даваше личен пример за опазването им. Смелостта и любопитството на Цвети я отведоха и на Антарктида. С филмите за Белия континент ни направи съпричастни към изследванията на полярниците и ни показа красивите залези "на края на света", посочва се в съобщението на телевизията.

Ще я запомним с нейната деликатност, всеотдайност и приключенски дух. В сърцето ѝ имаше място за целия свят. Леденият континент я предизвика и Цвети 3 пъти пропътува онези 14 хиляди километра до Антарктида, допълват колегите й.

"Имам нужда от адреналин. Това е някакъв наркотик, от който аз съм зависима. Обичам силните емоции. Снежните изпитания в разгара на полярното лято не са рядкост. За минути ураганният вятър запечатва вратите на къщите. В средата на лятото снегът е все още господар на вулканичния остров Ливингстън. Там човек се пречиства и става много различен, много добър. Това е един свят, за който можем да мечтаем. Това е нещо, което като че ли повтаря преживяванията под водата. Колкото пъти влезеш на едно и също място, то е винаги различно", разказваше журналистката.

По морето я запалил приятел харпунджия, който й казал, че единствено човек, който отключи сетивата си, може да открие нюансите на морето - да стане приятел със него, и да му се врече.

В края на 2017 г. тя издаде книга "Моето Черно море", в което изневери на камерата и разказа пред белия лист за неочакваните си срещи с морските обитатели. Винаги готова за следващото пътуване - независимо колко е трудно и колко е далече, в понеделник Цвети напусна нашия свят.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5700 |15.05.2018 Отиде си ”Нюйоркският Балзак” - журналистът и писателят Том Улф . 0| 7454 |18.04.2018 Отиде си обичаната от американците Барбара Буш . 0| 6882 |14.02.2018 Отиде си датският принц Хенрик . 0| 6272 |03.10.2017 Отиде си бившият президент на Ирак Джалал Талабани

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads