Реклама / Ads
0| 4351 |03.03.2019 ЧЕРНО И БЯЛО

Почина гръцки фотограф от Райтерс, носител на Пулицър

.
Янис Бехракис
Гръцкият фоторепортер Янис Бехракис, носител на наградата Пулицър, е починал на 58-годишна възраст вчера, предаде днес Асошиейтед прес. Смъртта му бе потвърдена от неговия работодател - агенция Ройтерс, за която Бехракис работеше от 1987 г. Журналистът страдаше от рак от няколко години.
 

Роден в Атина през 1960 г., Бехракис учи фотография в частно училище и работи в студио, преди да осъществи мечтата си да стане фотожурналист. От началото на 1989 г. той започва да отразява събития в Европа, Близкия изток, Азия и Африка, често в зони на конфликт.

 

През 2000 г. той попада на засада в Сиера Леоне, вероятно от бунтовници, от която едвам се измъква заедно с друг колега от Ройтерс - Марк Чисхолм. Техният колега Кърт Шорк, който е близък приятел на Бехракис, и операторът на Асошиейтед прес Мигел Гил Морено, са убити.

 

Бехракис е начело на екипа от фотографи на Ройтерс, който спечели наградата Пулицър през 2016 г. за отразяването на бежанската криза. Една от снимките от този период - на сириец, който носи на ръце дъщеря си по време на буря и я целува, бе една от любимите му. Бехракис я бе поставил като фон на профила си в Туитър.

 

Неговите колеги не пестят похвали за работата му, както и за неговата готовност да даде съвет на конкуренцията. "Янис бе най-добрият фоторепортер от своето поколение...единствената причина аз да стана такъв", каза базираният в Истанбул фотограф на Асошиейтед прес Лефтерис Питаракис, който допълни, че Бехракис е бил "дълбоко загрижен за хората, които е имал привилегията да снима в екстремни за тях ситуации".

 

"Имах късмет той да е мой учител и ментор", допълни Лефтерис Питаракис.

Танасис Ставракис - базиран в Атина фоторепортер на АП, каза: "ние всички му се възхищавахме и бяхме благодарни за времето, което отделяше, за да помогне на колегите с някой съвет".

 

"Той оказа влияние на поколение фотожурналисти", допълни Ставракис.

Бехракис оставя съпругата си Елисавет и дъщеря им Ребека, както и сина си от предишен брак - Димитри.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4883 |24.02.2019 Почина режисьорът на мюзикъла ”Аз пея под дъжда” . 0| 4713 |19.02.2019 Почина авторът на ”глобалното затопляне” . 0| 5628 |06.02.2019 Почина вицепрезидентът Тодор Кавалджиев . 0| 5601 |01.02.2019 Почина легендарният футболист на „Левски” Александър Манолов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads