Реклама / Ads
1| 8583 |31.10.2013 ЧЕРНО И БЯЛО

Почина певицата Мери Танева

.
След дълга и тежка борба с рака почина певицата Мери Танева. „С прискърбие съобщаваме, че днес предаде Богу дух и ни напусна певицата Мери Танева. Бог да се смели над душата й, Бог да я прости!“, написа най-добрият приятел на певицата – Васил Петров.
 

В началото на годината той отправи апел към джазмените в България и към всички фенове да помогнат за лечението й в чужбина. „Рязко спиране на цигарите е причина за рака“, смяташе певицата и съветваше хората да не го правят.

До последно Мери вярваше, че ще успее да пребори коварната болест и отново ще стъпи на любимата си сцена. Мариана (Мери) Танева е родена на 1 декември 1950 в София в семейството на фолклорна танцьорка и музикант - кларнетист и саксофонист в БНР. Цели 18 години пее в едни от най-престижните пиано-барове в Швеция, Финландия, Дания, Норвегия. 5 години след това радва швейцарската публика, като комбинира със специални участия в Канада и Турция в програмата „Лидо”, с известния руски балет „Парадайс”.

През 2002 г. се завръща в родината и веднага е забелязана от музикалния елит у нас. Работи е с едни от най-известните ни джазмузиканти – Румен Тосков, Ангел Заберски-младши, Петър Славов, Васил Пармаков, Васил Кимов, Веско Бакарджиев. От дебютния си албум реализира и видеоклипове на песните „Дни безкрайни”, „Съдба човешка” и кубинската „Buena Vista”. На Джазфеста в Банско през 2008 отново излиза на сцената, този път с биг-бенда на БНР, а на „Аполония” броени дни по-късно прави самостоятелен джаз-концерт с квартета на Ангел Заберски-младши, където представи новия си сингъл „Не си отивай” - по музика Александър Бръзицов и текст Богдана Карадочева.

На Джазфеста в Банско през 2010 изнесе уникалния концерт „С песните на Леа Иванова” с участието на „Тони Златанов бенд”. Екипът на Novini.bg поднася искрените си съболезнования към роднините и хилядите приятели, които ще запомнят Мери с широката й усмивка и голямо сърце. Почивай в мир!
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 9092 |23.09.2013 Почина журналистката Алис Крайчева . 1| 9126 |10.05.2013 Почина Демир Демирев - откривателят на Станка Златева . 0| 7869 |02.05.2013 На 107 г. почина най-възрастният мъж, оцелял в нацистки лагер . 22| 7018 |08.04.2013 Почина Маргарет Тачър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads