Реклама / Ads
0| 12525 |25.03.2017 ЛАЙФ СТАЙЛ

На Благовец ядем лапад, коприва, спанак и риба

.
Празникът се свързва с началото на пролетта и затова на този ден се яде „нещо зелено“ – лапад, коприва, спанак. Омесва се пита, намазва се с мед и се раздава на близки и съседи. Благовещение се пада по време на Великденските пости и на трапезата трябва да има постни гозби, но се разрешава и риба.
 
На Благовец се яде лучник или се замесва хляб с формата на змия. Смята се, че на този ден излизат змиите, гущерите и самодивите и идват ластовичките. Според народния фолклор на този „благ ден“ отровите губят своята сила и болката е по слаба и затова дупчат ушите на момиченцата и им слагат обици. На Благовец пчеларите отварят кошерите, за да е по-сладък меда.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2731 |11.06.2025 Радост за феновете на "Блек Сабат": Откриват изложба със студийна техника на групата в Бирмингам . 1| 3163 |09.06.2025 Последният концерт на Ози Озбърн с "Блек Сабат" ще бъде излъчен на живо по целия свят . 0| 3155 |30.05.2025 След триумфа в Япония, Нина Николина ще представи проекта Livе „Jazz & Тraditions“ на 6 юни във Варна . 0| 3322 |20.05.2025 Б.Т.Р., Звезди и Тонто от АХАТ с Национално турне 2025

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads