Реклама / Ads
0| 12510 |25.03.2017 ЛАЙФ СТАЙЛ

На Благовец ядем лапад, коприва, спанак и риба

.
Празникът се свързва с началото на пролетта и затова на този ден се яде „нещо зелено“ – лапад, коприва, спанак. Омесва се пита, намазва се с мед и се раздава на близки и съседи. Благовещение се пада по време на Великденските пости и на трапезата трябва да има постни гозби, но се разрешава и риба.
 
На Благовец се яде лучник или се замесва хляб с формата на змия. Смята се, че на този ден излизат змиите, гущерите и самодивите и идват ластовичките. Според народния фолклор на този „благ ден“ отровите губят своята сила и болката е по слаба и затова дупчат ушите на момиченцата и им слагат обици. На Благовец пчеларите отварят кошерите, за да е по-сладък меда.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2335 |30.05.2025 След триумфа в Япония, Нина Николина ще представи проекта Livе „Jazz & Тraditions“ на 6 юни във Варна . 0| 3067 |20.05.2025 Б.Т.Р., Звезди и Тонто от АХАТ с Национално турне 2025 . 0| 3504 |29.04.2025 Брайън Адамс ще пее тази вечер в зала „България“ . 0| 3347 |23.04.2025 Трио VIVA с нов прочит на емблематичната „Защо“ на Б.Т.Р.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads