Реклама / Ads
0| 8805 |31.07.2017 ЕТНО КАЛЕНДАР

Богородични пости, черпят Евдокия, Евдоки, Дочо!

.
Св. Евдоким
На днешната дата - 31 юли, църквата почита Св. праведен Евдоким Кападокийски.Св. Евдоким се родил в Кападокия (Мала Азия) от благочестиви родители – Василий и Евдокия. Във времето на цар Теофил той бил млад офицер във войската. Но и като военен полагал голям труд да живее по евангелските заповеди.
 
Бил непорочен, милосърден, избягвал всякакви суетни развлечения и празнословия.

Заради неговите необикновени добродетели царят го назначил за кападокийски воевода. Но по Божия промисъл се поминал рано, на 33 години.

Днес са Богородични заговезни, денят преди началото на Богородичните пости, които свършват с големия християнски празник Успение на Пресвета Богородица на 15 август.

На днешния ден се прави трапеза с обредна "заговезнишка пита", която не се реже, а се чупи. Ястията са блажни, заговява се с месо и млечни продукти. В някои селища следващите три дни гладуват, за да се пречистят тялом и духом.

Богородичният пост, който започва на 1 август, е един от четирите многодневни периоди на молитва и въздържание през годината. През двете постни седмици Църквата молитвено се подготвя за празнуването на Преображение Господне (6 август) и Успение на Пресвета Богородица (15 август).

В първия ден на поста в храмовете се прави водосвет, а от 1 до 13 август на вечерните служби се отслужва Богородичен параклис. Телесното самоограничаване по време на поста се изразява най-вече в избягването на обилно хранене, както и на вкусни и сладки храни.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5824 |05.05.2017 Вижте ограниченията на движението по пътищата заради празника . 5| 5794 |01.05.2017 Социалистите се събират пред Народното събрание за празника . 0| 3977 |17.04.2017 1500 минали през ”Пирогов” за празника

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads