Реклама / Ads
1| 6335 |13.09.2010 ЕТНО КАЛЕНДАР

Днес е денят на Светия кръст

.
Преди повече от 1600 години император Константин потеглил с войските си към Рим, за да спаси столицата от властта на тиранина Максентий. Силите му били значително по-малобройни и затова той поискал подкрепа от Бога. Привечер, когато слънцето залязвало, Константин видял на небето сияен кръст с надпис "In hoc signo vinces" (“С този знак ще победиш”)- поличба за безпаметната му победа.
 

С тази необикновена история е свързан големият християнски празници Въздвижение на Светия кръст Господен.

Православната църква го чества всяка година на 14 септември. В този ден се изпълняват пищни ритуали, организира нощно бдение пред украсения кръст. В големите храмове се прави показно Въздвижение на кръста и водосвет, а свещениците благославя домовете със светена вода, а вярващите благославят за здраве и благополучие.

В народния календар празникът е известен като Кръстовден. Българите го свързват е с края на летния и началото на есенния селскостопански сезон. На Кръстовден се “осветява” семето за посев. От Кръстовден може да започне сеитбата на зимните житни култури и гроздоберът, затова някъде го наричат още Гроздоберник. По стар обичай друга работа не се подхваща, освен брането на грозде и подготовката на виното.

Въпреки че църквата препоръчва строг пост, народът се събира на обща трапеза с печена кокошка, баница и тиква.

След Кръстовден започват есенните седенки, идват дългите зимни нощи и времето за веселия, които не могат да минат с постни манджи и без ракия и вино.

На този ден в някои селища на Тракия (Казанлъшко, Пазарджишко, Пловдивско) се организират подобия на кукерски игри, наричани дамала или камила.

В други краища на Кръстовден празнуват чикакчиите - лечителите, които наместват изкълчени, навехнати или счупени крайници. Те са на особена почит, която оздравелите засвидетелстват като им носят подаръци - погача, печено пиле, мед, китка чимшир и сребърна пара. Лечителят от своя страна пък подрежда трапеза и кани всички минаващи покрай къщата му за прослава на Бога.

Именици днес са: Кръстьо, Кръстин, Кръстан/а, Кръстил, Кръсто.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 11211 |15.04.2011 Днес е Лазаровден . 3| 13654 |25.03.2011 Днес е Благовещение, идва Спасителят . 5| 12265 |03.03.2012 Днес е Тодоровден - Конският Великден . 6| 8479 |06.03.2011 Днес са Сирни Заговезни, искаме и даваме прошка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads