2|
6668
|27.02.2011
ЕТНО КАЛЕНДАР
Месни Заговезни са, хапваме пиле за здраве
В неделята след Голяма Задушници (27 февруари)църквата отбелязва Неделя Месопустна, последният ден преди постите, когато се яде месо.
В народния календар празникът е известен като Месни Заговезни. Наричат го още Кокошкини заговелки, Месното пускове. Той бележат началото на Великденския обреден цикъл. А мястото му в календара се мени, според Великдена.
Това е време, в което българинът се подтотвя и за спасителното възкресение на Христос, което той посреща духовно и физически пречистен.
По стар обичай на Месни заговезни се ядат месни ястия, най-често кокошки. А в дните през седцита - много сирене, масло и яйца. През цялата седмица до Сирни Заговезни се устройват веселби и игри, защото след това те са строго забранени. В храмовете се четат откъси от Светото Писание, които говорят за Страшния съд. Така Църквата припомня за трагичните последици от греха и призовава всички към добродетелност.
Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads
КОМЕНТАРИ
Реклама / Ads