Реклама / Ads
3| 5460 |21.04.2019 ЕТНО КАЛЕНДАР

Патриарх Неофит оглави Света Божествена литургия за Цветница

.
Св. Александър Невски Източник: БГНЕС
Негово Светейшество Българският патриарх Неофит оглави Света Божествена литургия в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” навръх Цветница. Хиляди хора посетиха най-големия ни православен храм, за да благословят върбовите клонки, които ще поставят над праговете на домовете си.
 

В литургията взеха участие главният секретар на Св. Синод Мелнишкият епископ Герасим, Белоградчишкият епископ Поликарп - викарий на Софийския митрополит и др. висши клирици.

На Цветница в църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клонки. Те се раздават на вярващите и всеки ги отнася до дома си за здраве. Пак за здраве се окичват с върбови клонки портите и се сплита венче от осветената в църквата върба. Върбовите клонки символизират палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Иисус Христос. В този ден, който е през периода на постите, се разрешава риба.

 

В последната неделя на Светата и спасителна Четиридесетница, която предшества седмицата на най-тежката скръб и страданията, преживени от нашия Господ Исус Христос, преживявани и до днес от Неговите ученици и следовници, Светата църква тържествено отбелязва влизането на Спасителя в Светия град Ерусалим и началото на последните, най-решаващи дни от Неговия земен живот. Това са дългите и мъчителни дни, които завършват на Голгота и в мрака на хладния гроб, но и които ще бъдат увенчани със славната победа над тлението и смъртта чрез дивното Христово Възкресение, каза в словото си патриарх Неофит.

 

Негово светейшество отбеляза, че православните народи са нарекли този ден и празник с най-различни живописни имена - Цветница, Връбница, Палмова неделя, споделяйки по този начин радостта и на йерусалимските жители, която те преживели, посрещайки в града си Божия син и приветствайки го с маслинови клонки и с пеене на "Осанна".

В този ден радостта от срещата с Христос е неизбежно примесена и със скръб и горест, поради онова, което предстои: предателството, залавянето и присъдата над Него - присъда, произнесена от грешни човеци над Едничкия Безгрешен, а след това и на кръстните страдания, разпятието и смъртта. Тази радостна тъга съпреживяваме и ние днес, събрани в храма за божествената Света литургия, в която сме не само свидетели, но и участници в най-важните събития от земния живот на Христа Спасителя, каза в словото си патриарх Неофит.

 

Негово светейшество отправи благослов към вярващите в храма и към всички българи - "Благодатта и мирът на Господа Исуса Христа, и общението в Светия Дух, да бъдат с всички нас".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4839 |17.04.2019 Патриарх Неофит ще води празничната Света литургия за Цветница . 0| 4565 |03.03.2019 Патриарх Неофит: Вечна и блажена да бъде паметта на героите на българската свобода . 0| 5309 |21.01.2019 Почит към паметта на Св. мъченик Неофит, имен ден на патриарха . 0| 4887 |06.11.2018 В Троянския манастир ще отбележат с панихида 6 години от кончината на патриарх Максим

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads