Реклама / Ads
0| 5358 |01.12.2018 ЕТНО КАЛЕНДАР

Почитаме паметта на първия Български екзарх Антим Първи

.
Във Видин ще се проведат възпоменателни събития и богослужения в памет на първия Български Екзарх Антим Първи по решение на Светия Синод на Българската православна църква. Проявите са посветени на 130-тата годишнина от неговата кончина, съобщават от Видинската митрополия.
 

Днес ще се състои научна конференция, посветена на живота и делото на Антим Първи. Пет научни доклада, посветени на духовното израстване и служение на Антим Първи, неговата роля за освобождението на България и личния му принос за полагане основите и утвърждаване на Българската екзархия ще бъдат представени на конференцията.

 

Програмата за деня ще завърши с вечерна служба в храм "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" и концерт на читалище "Цвят 1878". На 2 декември във Видин ще бъде посрещнат Българският патриарх Неофит в митрополитския храм, който ще отслужи панихида в памет на Екзарх Антим Първи. Предвидена е и литургия и заупокойна молитва пред гробницата-мавзолей на Екзарх Антим Първи.

 

В подготвената за печат книга-албум "Паметникът гробница-мавзолей на Антим Първи" с автор Белоградчишкият епископ Поликарп, викариен епископ на Софийската света митрополия, има неизвестни досега факти, документи и снимки за траурната церемония и погребението на Първия Български Екзарх Антим от преди 130 години. В нея се посочва, че "на 1 декември 1888 г. екзарх Антим Първи предава Богу дух в град Видин и е погребан, както споделя Видинският митрополит Неофит, "с подобаваща за сана и заслугите му към българската държава, народ и Православната ни църква, церемония в старата черква "Св. Николай". "Митрополит Григорий казва прощално братско слово и от името на Българската църква и опечаления народ се прощава с дядо Антим.

 

От 4 декември 1888 г. до 3 септември 1934 г., близо 46 години, тленните останки на екзарх Антим Първи се намират в гроб под навес на стария храм "Св. Николай". При започване на строителството на новия храм "Св. Николай" и изграждането на Мавзолея-гробница, гробът на Екзарха е отворен от Видинския митрополит Неофит и протосингела на Видинската митрополия архимандрит Евгений, като останките са извадени, надлежно измити и благоговейно са положени в саркофаг, намиращ се в криптата на Мавзолея, където стоят и до днес."

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4220 |18.11.2018 Почитаме паметта на загиналите в катастрофи . 0| 5637 |23.10.2018 Почитаме Св. апостол Иаков, брат Господен . 0| 4963 |17.09.2018 Почитаме София, Вяра, Надежда и Любов, отбелязваме и деня на столицата . 0| 4544 |15.08.2018 Почитаме Божията майка, покровителка на семейното огнище

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads