Реклама / Ads
0| 8599 |02.02.2014 ЕТНО КАЛЕНДАР

Зимна Богородица

.
Православната църква отбелязва на 2 февруари Сретение Господне, наричано още Зимна Богородица и Вълча Богородица. Това е един от четирите празника, посветени на Божията майка. Смята се, че Богородица закриля бременните жени, майките, раждаемостта и семейството.
 

С тях е свързана и обредността на празника. Майките водят в храма малките си деца и оставят дар, наречен за здравето и благополучието им.Сретение Господне е краят на смятания за нечист период, през който новороденото и неговата майка са уязвими от зли сили. След него е задължително очистването им. Така новороденото става част от света на възрастните хора. Затова жените и децата са най-многобройни в храмовете на този ден. Своята молитва към Света Богородица те влагат в омесените специално за празника големи погачи. Една от тях се разчупва пред икона със запалена свещ и с надежда за здрава рожба и благополучна година.

Като повечето християнски празници в България и Сретение Господне носи наследството на древни езически култове. В тълкуването му е заложена многостранната природа на великата богиня майка, свързана с космоса и раждането, с умиращия и възкръсващ Бог, с хаоса и смъртта. В празника е вплетена почитта към Дева Мария и умилостивяване на злите сили чрез въздържание и много други забрани. През този ден не се работи, защото децата се раждат белязани. Ако вземеш пари, ще взимаш цяла година, ако дадеш, ще даваш до края й. Ако вали сняг на парцали, през лятото пчелите ще се роят добре, а ако времето е хубаво, 40 дни ще бъде все такова.

В деня, в който православната църква отбелязва Сретение Господне — 2 февруари, народната памет отбелязва по стар стил още един празник — т.нар. Петльов ден.

По народному празникът е известен като Ихтим, Ихтима, Петльовден, Петеларовден или Петларовден. Историята му ни връща към времето на турското робство, когато властите в Османската империя събирали жестокия „кръвен данък” (девширме): периодичното насилствено събиране на деца от мъжки пол от подчинените християнски народи, извършвано на всеки 5 или по-малко години. Авторът на тоя безумен и варварски по безсърдечността си данък е светлият четвърти султан на империята Баязид І Светкавицата. Данъкът бил въведен през 14 век и бил събиран редовно чак до 18 век.

Петльов ден отбелязва спасението, оцеляването и съхраняването на мъжката сила (петелът е още традиционен символ на мъжката потентност). Това е причината, поради която на тая дата традицията повелява да се коли петел в къщата, дето има мъжка челяд, за да растат момченцата здрави, истински юначни мъже. Обреда обикновено се извършва от 15-16-годишен девствен юноша. Символиката на празника е свързана с нормалното полово съзряване на момчетата и сдобиването им с автентична мъжка потентност. Юношата се нарича петелар и нему се полага с кръвта от заклания петел да намаже челата на цялата мъжка челяд в дома. Там, където момчета няма, се коли все пак кокошка. Може би във връзка с тая момчешка традиция, символ на мъжката потентност и идентичност, 2 февруари е нарочен за празник на мъжете- хомосексуалисти и на гей-обществото като цяло.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8515 |07.09.2013 Честваме Рождество на Пресвета Богородица . 1| 9703 |15.08.2013 Честваме Голяма Богородица . 0| 11518 |01.08.2013 Започна постът в чест на Пресвета Богородица . 0| 13961 |08.09.2012 Малка Богородица е

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads