Реклама / Ads
1| 7057 |02.06.2010 ФАБРИКА ЗА КЛЮКИ

Как да бъдем по-щастливи бременни?

.
Източник: sxc.hu
Щастието да станеш майка понякога обрича жените на големи изпитания. Едно от тях е чувствителното увеличаване на килограмите, които понякога създават здравословни проблеми, подтискат самочувствието на дамите и често са причина за лошо настроение.
 

Учените обаче смятат, че спазването само на няколко полезни съвета, могат да предпазят жените от излишното тегло, липса на тонус и самочуствие.

Всекидневното ходене по магазините и домакинската работа почти винаги остават задължение на бъдещите майки, но в никакъв случай те не трябва да се преуморяват, тъй като по време на бременността сърцето и белите дробове изпитват “двойно натоварване”, което може да доведе до задух и други по-сериозни неприятни последици.

Разбира се грижите да семейството не заплашват здравето на майката и детето, но с увеличаването на теглото жената требва да се научи да се движи с минимална загуба на сили и енергия.

Ако бременността ви протича без усложнения и сте изпълнени със сили и енергия, научете се да се движите правилно. Но ако съществува и най-малката заплаха за аборт или преждевременно раждане, вие се нуждаете от пълен покой и преди всичко леглови режим. В такъв случай забравете за всичките си останали ангажименти и мислете само за детето.

1. Как да се навеждате правилно

След 6-ия месец детето натежава с теглото си върху гръбнака и предизвиква неприятни болки в гърба. Избягвайте всички движения, които ви принуждават да се навеждате – в такъв случай натоварването върху гръбнака нараства два пъти. Ако трябва да вдигнете нещо от пода, като се наведете напред, леко свийте крака и преразпределете върху тях теглото на тялото си. Използвайте това положение и ако трябва да измиете ваната или да оправите ниско легло.

2. Как да ставате правилно

Бъдещата майка спи най-удобно на една страна. Но за равномерното разпределяне на теглото е желателно да поставите между коленете си малка възглавница. Страдащите от болки в областта на бъбреците, могат да поставят възглавница под страната, върху която спят, за да не изкривяват гърба си.

От леглото ставайте с бавни и постепенни движения, които не напрягат мускулите на коремната кухина. Ако лежите по гръб, преди да станете се обърнете на една страна, като издадете раменете малко напред и свиете колене. След това се опрете на лакътя си и свийте краката, за да ги пренесете пред леглото и седнете.

3. Как да стоите правилно

Ако бременната жена е принудена да стои права продължително време, това способства за застояването на кръвта и течностите в краката, а това предизвиква отоци и варикозно разширяване на вените.

Бъдещата майка трябва периодично да си почива и да сяда на стол като поставя краката върху друго по-ниско столче. По този начин кръвообръщението се подобрява, а гърбът се отпуска.

Ако не можете да седнете, намерете най-удобното за вас положение на тялото и раздвижвайте периодично мускулите - свийте пръстите на краката, а след това ги отпуснете, изправете се на пръсти и преместете теглото си от единия крак върху другия.

4. Как да седите правилно

Когато седите, трябва да сте опрели гърба си на облегалката на стола и ако е необходимо, можете да поставите малка възглавница на нивото на бъбреците. Ако работите седнали, добре е от време на време да прекъсвате работа и да повървите. Ходенето подобрява кръвообращението и предпазва от хемороиди.

5. Как да вървите правилно

Бременната жена трябва редовно да си прави разходки. Те тонизират мускулите на краката, предпазват от образуването на варикозни вени, укрепват мускулите на коремната кухина.

Ако почувствате умора, седнете на най-близката пейка и си починете 5-10 минути. Ако нямате възможност да се разхождате в парк, изберете си улица с по-малко движение, за да не дишате замърсения въздух. Трябва да вървите изправени с леко отпуснати рамене. За разходките си изберете удобни обувки с нисък ток и дебела подметка.

6. Как да пътувате правилно

Ако трябва да пътувате например с влак, не забравяйте, че е вредно да седите с часове на едно място. Станете и се поразходете из вагона, за да стимулирате кръвообращението.

Използването на автобуса няма да причини вреда нито на вас, нито на бебето. За предпочитане е да пътувате седнали, за да не изгубите равновесие и да паднете, затова не се стеснявайте да помолите да ви отстъпят място.

Помислете за здравето си. В автомобила можете да заемете удобно за вас положение и дори да полегнете. Ако сте се уморили, спрете, излезте от колата и се поразтъпчете.

Здраве.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5086 |02.06.2010 Топ 10 на Холивудските разводи . 1| 5006 |01.06.2010 Затварят храм, прескочил канона . 10| 6376 |01.06.2010 Първанов и Стоичков строят имение в ЮАР . 4| 6804 |31.05.2010 Патриархалните поморийци останаха в Биг Брадър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads