Реклама / Ads
2| 6052 |26.02.2010 ФАБРИКА ЗА КЛЮКИ

Латвийски Робин Худ пуска банкова информация по телевизията

.
Хакер пусна банкова информация по телевизията
Хакерът, приветстван от мнозина като „съвременният Робин Худ” е предал информация за банки и държавни фирми на латвийски телевизионен канал.
 

По аналогия с трилогията „Матрицата” хакерът използва ник „Нео” и твърди, че иска да изобличи тези, които се облагодетелстват от рецесията в Латвия. Той препраща данни за латвийски фирми през социалната мрежа Туитър към латвийски телевизионни канали и вече има множество почитатели. Латвийското правителство и полицията разследват пробива в сигурността. Изтеклата информация включва данни за ръководители на латвийска банка, получили облекчения и разкрива мнозина, чиито заплати не са орязани, както е било съобщено на обществеността. Други данни пък уличават държавни фирми, които тайно са раздавали бонуси, докато официално са искали държавна помощ.

Анонимният хакер твърди, че е част от група, наречена „Четвърта армия за пробуждане на народа”, която източи повече от 7 милиона данъчни документи с поверително съдържание от базата данни на Националната агенция по приходите. Предполага се, че в момента Робин Худ се намира във Великобритания. В период от три месеца групата е източила поверителна информация от близо 1 000 компании. Латвийският телевизионна водеща Илзе Нагла споделила за ВВС, че някои са издигнали хакера в култ: „Много хора го възприемат като съвременния виртуален Робин Худ. От една страна той, разбира се е източил конфиденциални данни, което е престъпление. Но от друга страна обществото оценява постъпката му, защото усеща, че част от информацията се прикрива и чрез действията му системата става малко по-прозрачна”.

В момента Латвия се намира в разгара на най-лошата икономическа криза от разпадането на СССР през 1991 г. Безработицата в страната е достигнала 23%, най-висока в Европейския съюз, а производителността на икономиката е спаднала с близо четвърт.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5187 |10.11.2009 Пускаш фиш за 6102 лв. - печелиш 3 милиона? . 0| 22858 |14.09.2009 "Ара" не пуска Емануела, имала договор . 16| 13624 |19.08.2009 Станишев пропуска парти на олигарха Банев . 20| 19748 |13.09.2008 И Евгени Димитров напуска Слави Трифонов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads