Реклама / Ads
2| 5848 |07.07.2010 ФРОГ МЮЗИК

„Какво се крие отдолу?”

.
Таря Турунен
Това е името на новия албум на Таря Турунен, кралицата на хевиметъла, която вече стяга куфари за Каварна.
 

Ju_17 Cool

Таря Сойле Сузана Турунен-Кабули. На пръв поглед това име звучи странно, дълго, та даже и непознато за мнозина. За други обаче говори много. Финландско е, или както се казва по‒точно финско. Може да бъде и по‒кратко ‒ Таря Турунен.

Сега вече и по‒недосетливите се сещат, че става дума за една рок дама, която е по‒известна с прозвището „кралицата на хевиметъла”. Казват й още и „скандинавският славей”, но това, второто, звучи по‒сладникаво и не акцентира върху важното ‒ стила, в който Таря е известна и има диви фенове. Включително и в България. А те пак ще й се изкефят, защото тя отново ще ни посети ‒ този път за рокфеста в Каварна, който наближаваааа... Там ли ще сте?

За тези, които не знаят ‒ Таря е лъвица; родена е на 17 август 1977 г. в Китее, Финландия. Още от малка започва с уроците по пиано, а после продължава с флейта, с класическо пеене и музикален театър в музикална академия. На 18 години започва да изучава църковно пеене в известната Академия Сибелиус в Хелзинки. Гласът й е лиричен сопран с диапазон от четири октави.

Таря става вокалистка на Nightwish от самото създаване на групата през 1996 г., като с тях има издадени пет албума и участия в две световни турнета - „From Wishes to Eternity“ и „Once Upon a Tour“. По‒късно, през 2005 г. с групата се разделят не по най‒приятния начин, но Таря преодолява това и продължава напред. Участва и в няколко песни на аржентинската метъл група Beto Vazquez Infinity.

През 2007-ма тя издава първия си солов албум, подготвян две години. Той се нарича My Winter Storm и носи огромен успех в соловата кариера на Таря. Съвсем скоро предстои и следващ ‒ нарича се What Lies Beneath (Какво се крие отдолу) и ще се появи на пазара в първите дни на септември.

2008 г. пък се оказва най-важната музикална година за Таря дотук, в това число и за българските й фенове. Тогаватя за първи път дойде у нас и в София на 28 октомври изнесе концерт пред 5000 фена. През 2009 г. повтори, сега предстои и да потрети. В Каварна ще бъде в компанията на "Епика", Доро, "Лийвс ейс", известни дами на метъла.

А след това продължава нататък, вече без сантименти за Nightwish, за които казва, че са спрели да й липсват, защото сама си е най-добре.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7126 |04.07.2010 Бивш вокал на House of Pain забива в Бургас . 0| 5463 |29.06.2010 D2 забиват на фестивала “Rock for People“ в Чехия . 4| 6103 |24.06.2010 Заради Рамщайн българинът стана немец . 6| 7304 |22.06.2010 80 000 на "Васил Левски" за легендарната четворка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads