Неделя, 19 Ноември 2017, 05:09
Frognews
0| 9817 |25.03.2017

На Благовец ядем лапад, коприва, спанак и риба

.
Празникът се свързва с началото на пролетта и затова на този ден се яде „нещо зелено“ – лапад, коприва, спанак. Омесва се пита, намазва се с мед и се раздава на близки и съседи. Благовещение се пада по време на Великденските пости и на трапезата трябва да има постни гозби, но се разрешава и риба.
На Благовец се яде лучник или се замесва хляб с формата на змия. Смята се, че на този ден излизат змиите, гущерите и самодивите и идват ластовичките. Според народния фолклор на този „благ ден“ отровите губят своята сила и болката е по слаба и затова дупчат ушите на момиченцата и им слагат обици. На Благовец пчеларите отварят кошерите, за да е по-сладък меда.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Папата забрани да се продават цигари във Ватикана 0| 2878 |10.11.2017 . Наши готвачи отиват на кулинарните Оскари в Торино 0| 4192 |09.11.2017 . Българите ядат месо пълно с антибиотици 5| 5229 |06.11.2017 . Учени: Червеното вино помага за забременяване 0| 3235 |31.10.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах