Реклама / Ads
0| 12614 |25.03.2017 ЛАЙФ СТАЙЛ

На Благовец ядем лапад, коприва, спанак и риба

.
Празникът се свързва с началото на пролетта и затова на този ден се яде „нещо зелено“ – лапад, коприва, спанак. Омесва се пита, намазва се с мед и се раздава на близки и съседи. Благовещение се пада по време на Великденските пости и на трапезата трябва да има постни гозби, но се разрешава и риба.
 
На Благовец се яде лучник или се замесва хляб с формата на змия. Смята се, че на този ден излизат змиите, гущерите и самодивите и идват ластовичките. Според народния фолклор на този „благ ден“ отровите губят своята сила и болката е по слаба и затова дупчат ушите на момиченцата и им слагат обици. На Благовец пчеларите отварят кошерите, за да е по-сладък меда.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2819 |23.10.2025 Модел от OnlyFans задържан след въоръжен обир . 0| 2931 |20.10.2025 ChatGPT: скоро и с еротични умения . 1| 7125 |09.09.2025 Новата икона на красотата: Жената без вежди . 0| 6404 |25.08.2025 91 участници ще се включат в тазгодишния конкурс за домашно приготвена торта „Гараш“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads