0|
6674
|21.11.2014
ХРАНА И ВИНО
Божоле Нуво 2014 - шанс за истинско френско празненство в България
Както френският закон повелява, новата реколта от това вино се пуска точно в полунощ на третия четвъртък от ноември
С истинско френско празненство идва тази година и у нас новата реколта на най-прочутото младо вино в света - френското Божоле Нуво (Beaujolais Nouveau) на “краля на божолето” Жорж Дюбьоф.
Както френският закон повелява, новата реколта от това вино се пуска точно в полунощ на третия четвъртък от ноември. След това идва ред и на традиционните винени градински партита, популярни вече не само във Франция, но и по цял свят.
“По традиция Божолето е направено така, че да се изпива в рамките на половин до една година. Важи и правилото – колкото по-скоро, толкова по-добре. Защото чарът на младите вина е в свежестта и плодовостта им”, споделя Яна Петкова, възпитаник на Австрийската винена академия и един от собствениците на Grape Central.
Общото разбиране е, че Божоле Нуво трябва да се сервира охладено, но Beaujolais Nouveau 2014 се оказва изключение. Жорж Дюбьоф съветва виното от тазгодишната реколта божоле да се пие между 17 и 19°C, защото при всяка по-ниска от 13-15°С температура ароматите и плодът ще се подтиснат и ще изпъкнат танините.
“Както споделя и самият Жорж Дюбьоф, тази година реколтата на Божоле Нуво е идеална като качество и количество, което може само да ни подготви да очакваме наистина забележителни вина”, коментира Светла Карабаджакова, съсобственик и маркетинг мениджър на вносителите на вината от Уайнбокс.
Както френският закон повелява, новата реколта от това вино се пуска точно в полунощ на третия четвъртък от ноември. След това идва ред и на традиционните винени градински партита, популярни вече не само във Франция, но и по цял свят.
“По традиция Божолето е направено така, че да се изпива в рамките на половин до една година. Важи и правилото – колкото по-скоро, толкова по-добре. Защото чарът на младите вина е в свежестта и плодовостта им”, споделя Яна Петкова, възпитаник на Австрийската винена академия и един от собствениците на Grape Central.
Общото разбиране е, че Божоле Нуво трябва да се сервира охладено, но Beaujolais Nouveau 2014 се оказва изключение. Жорж Дюбьоф съветва виното от тазгодишната реколта божоле да се пие между 17 и 19°C, защото при всяка по-ниска от 13-15°С температура ароматите и плодът ще се подтиснат и ще изпъкнат танините.
“Както споделя и самият Жорж Дюбьоф, тази година реколтата на Божоле Нуво е идеална като качество и количество, което може само да ни подготви да очакваме наистина забележителни вина”, коментира Светла Карабаджакова, съсобственик и маркетинг мениджър на вносителите на вината от Уайнбокс.
Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads
КОМЕНТАРИ
Реклама / Ads