Реклама / Ads
0| 4525 |06.03.2019 ХРАНА И ВИНО

Дневната доза сол е намалена почти наполовина

.
Солта освен различни цветове се различава и по вкус.
Солта предизвиква задържане на течности в тялото и това води до повишаване на кръвното налягане. То натоварва органи като мозъка, бъбреците, сърцето и може да доведе до сърдечносъдови заболявания, инфаркт и инсулт. Доклад на американската Национална академия на науките свърза препоръчваното ограничение за натрия в храната с намален риск от хронични болести, съобщи Асошиейтед прес.
 

Препоръките целят да внушат, че ако бъде намалена солта, ще намалее рискът от сърдечносъдови болести, дори и хората да надвишават 2,3 гр дневно, каквато беше досегашната горна граница. Новата е почти наполовина по-ниска - 1,5 гр, съобщи в. "Дейли мейл".

 

Досега препоръката се основаваше на "горна граница", използвана от специалистите за обозначаване на различни потенциални лоши последици. В новия доклад горната граница означава праг за потенциална токсичност, или кога хранителна съставка предизвиква незабавна вреда. Това е първата препоръка за хранене в САЩ, която е свързана с намален риск от хронични болести.


Солта предизвиква задържане на течности в тялото и това води до повишаване на кръвното налягане. То натоварва органи като мозъка, бъбреците, сърцето и може да доведе до сърдечносъдови заболявания, инфаркт и инсулт. Затова прекомерната употреба на сол повишава риска от сърдечносъдови заболявания, които са на първо място по смъртност в света.

 

Докладът до голяма степен повтаря съществуващите препоръки, с някои уточнения. В него например се посочва липсата на достатъчно доказателства за необходимостта хората над 51 години да намалят солта.Променени са и препоръките за калия, който се съдържа естествено в бананите и картофите. Възрастните е добре да приемат от 2,3 гр до 3,4 гр калий дневно. Калият има обратен ефект на солта - той отпуска кръвоносните съдове и намалява кръвното налягане.

 

Солта се крие в хляба, готовите супи и всякакви пакетирани храни и ресторантски ястия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6111 |01.03.2019 Китайски учени: 3 чаши кафе на ден удължават живота . 0| 4454 |28.02.2019 Спад в производството на домашна ракия, отчитат от сдружение . 0| 4989 |26.02.2019 По-малката консумация на протеини удължава живота . 0| 6208 |24.02.2019 Целина, горчица, яйца и мляко са новите алергени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads