Реклама / Ads
0| 7807 |19.04.2010 ХРАНА И ВИНО

Храна за чисто тяло и здрав дух

.
След дългата зима и обилното похапване по Великденските празници много от нас освен килограми са понатрупали и доста токсини в тялото си. Те не само понижават нормания ни тонус, но представляват сериозна заплаха за нашето телесно и психическо здраве. За да се почувстваме тонизирани и възвърнем добрата форма на тялото си, достатъчно е да се възползваме от съветите на специалистите.
 

1. Приемайте храни с повече антиоксиданти

Като за начало добър избор са храни, богати на глутатион пероксидаза (GPx) - антиоксидантен ензим, който се съдържа в почти всички плодове и зеленчуци. Щом достигне клетките на тялото, той става един от най-мощните прочисващи свободните радикали агенти; много ефективен срещу токсините в тежките металици, в борбата с токсините в тютюневия дим, смога и другите преносими по въздуха замърсители.

2. Яжте повече фибри
Храните, богати на фибри, предпазват от натрупване на токсините в червата и тяхното изхвърляне от организма. Авокадото, къпините, артишока, тиквите и сладките картофи са сред най-богатите на фибри плодове и зеленчуци.

Други подходящи източници на фибри са
- бобът;
- пълнозърнестият хляб или тестени храни;
- ечемикът;
- триците;
- овесената каша;
- лененото семе;
- соевите ядки.

Ако храната не набавя достатъчно фибри, тогава може да се приемат и хранителни добавки с фибри като индийски живовляк, глюкоманан или прясно ленено семе.

Дневният прием на пробиотици (намиращи се в киселото мляко) е друг добър начин за подобряване перисталтиката на червата.

3. Пийте поне 8 чаши вода на ден
Всички ефективни методи за детоксикиране включват пиенето на много вода - тя помага на бъбреците да филтрират отпадъчните вещества и ги отделя през урината.

Освен това водата

- притъпява глада;
- води до по-добро разграждане на натрупаните мазнини;
- предпазва от задържане на течности;
- регулира температурата на тялото;
- осигурява смазване на ставите;
- помага на кръвоснабдяването;
- регулира кръвното налягане;
- поддържа правилното функциониране на всички системите в тялото;
- запазва кожата еластична.

Всъщност водата е толкова важна, че, ако не е в достатъчно количество, тялото включва на авариен режим, т.е. използва малкото вода в себе си, за да поддържа животоопределящите си функции като например кръвното налягане – на цената на обилно количество токсини.

4. Приемайте хранителни добавки
Контролираното количество хранителни добавки може да подсигури на тялото липсващите количества от детоксикиращи агенти, особено в помощ на черния дроб. Той е отговорен не само за филтрирането на токсините от кръвта, но също така трябва да ги превърне в безопасни субстанции, които след това могат да бъдат отделени от тялото.

Когато нивото на антиоксиданти е незадоволително, свободните радикали могат да вземат превес и да увредят черния дроб и други органи. Затова се препоръчва приемът (консултиран със специалист!) на много силни добавки, съдържащи различни витамини и минерали:
- до 1-1,5 г витамин С;
- 200 мкг селен;
- мед;
- магнезий;
- витамин В-комплекс и др.

Витамин С и селенът са особено важни, защото те помагат на тялото да произвежда и повишава запасите от глутатион. Скорошно изследване показва, че приемът на 500 мг витамин С на ден повишава запасите от глутатион в червените кръвни телца с почти 50%.

Полезни за детоксикацията са и някои други вещества като например:
- до 500-600 мг млечен магарешки бодил (Milk Thistle) на ден - той подобрява функционирането на черния...
... дроб като повишава нивата на глутатион;
- ок. 400 мг куркума - усилва цялостния процес на детоксификация и предпазва клетките от увреждане в следствие на токсините;
- 50 мг алфа липоева киселина и 600-1500 мг N-ацетил-цистеин - две добавки, които имат подпомагат производството на глутатион и други антиоксиданти.

Старайте се да се изпотявате по често
Това се постига най-ефективно чрез упражнения, при които белите дробове, и лимфата (прозрачната течност, която пречиства и подхранва тъканите в тялото) участват в детоксификацията, а физическите натоварвания предизвикват по-дълбоко дишане и усилват движението на лимфата.

Освен това упражненията са идеалният начин да се изпотим, а това е още един метод за изхвърляне на токсичните химикали, които тялото складира в подкожната мазнина. Неслучайно злоупотребата с цигари или алкохол предизвиква отделянето на специфична миризма чрез потта.

Умерените упражнения всеки ден по 30 минути е добра цел, но ако обездвижването е било значително и за дълъг период, и сауната е добро начало - средно на ден човек отделя около литър пот, а когато сте в сауна, това количество се отделя за 15 минути.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 13047 |27.01.2010 Меню на "Ел Були" - храна за богоизбрани . 0| 6650 |22.12.2009 Тайните на храната, която бори стреса . 0| 23560 |24.11.2009 Хранителни добавки съсипват здравето ни . 1| 9041 |05.08.2009 Храната - приятел и враг на човека

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads