Реклама / Ads
1| 9363 |01.10.2015 ХРАНА И ВИНО

Какво не знаем за арабската кухня или най-известните арабски ястия

.
Арабската кухня е една от най-ароматните на света. С тежко средиземноморско влияние, маслини, сушени плодове, ядки, сирена и други млечни продукти, са само част от многобройните добавки в арабския свят. Арабската култура забранява свинското месо и употребата на алкохол.
 
Само храни, които са сертифицирани от ислямския закон - се допускат за консумация. Всички араби ядат храни от най-висок стандарт-чисти и вкусни.  На почит е редовното пиене на чай, без значение, по кое време на деня.

Техните вкусови обичаи са наследени от бедуините- пустинните хората от вътрешността на страната. Например консумацията на телешко, ориз, хляб, зърна, кисело мляко.

Арабската трапеза е изпълнена с многобройни блюда от закуската, та до вечерята. На масата присъстват различни видове разядки, месни деликатеси, зеленчуци и много сладки десерти, които са типични.

 

1.      Разядки. Хумусът е най-популярната гарнитура или по-точно разядка. Получена от нахут, тя може да има аромат на пушен патладжан или тахан.

2.      Закуска. Най-популярната закуска е добре познатият и у нас дюнер. Пита, пълнена с най-популярните за мисюлманския свят видове месо- пилешко или агнешко.

3.      Хляб. В арабската кухня на почит са и хлябовете. Особено, така наречените плоски хлябове, които се сервират с кисело мляко, риган, сирене, или като подложка на месни ястия.

4.      Салата. Арабите вярват много в здравословните свойства на зелените салати. Най-популярната е „Табуле”, ситно накълцани домати и много магданоз

5.      Десерти. Тази кухня е пълна с добре сиропирани сладкиши- баклава, толумби, кадаиф.

 

„Кабса” се счита за най-традиционно ястие на арабите. То е приготвено от басмати ориз и смес от подправки, включително лук, кардамон, канела и чесън. Стафидите и бадемите са добавени като гарнитура.

 

Шишчета на скара,фалафели, печено цяло пиле, са някои от другите основни арабски ястия, които обикновено вървят добре с ориз и доматено пюре

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 8014 |28.04.2015 С какво да заменим вредните храни . 2| 11355 |28.12.2014 Какво ядат народите на Нова година . 10| 13628 |28.06.2013 Какво да ядем, за да не хванем рак . 0| 11603 |20.07.2010 Какво ядат великите - странна история за храната и славата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads