Реклама / Ads
0| 7554 |04.02.2016 ХРАНА И ВИНО

Каперсите - енигма, топчета или подправка?

.
Някои ги смятат за плодове, други за зеленчуци. Трети дори не са чували за каперси. Четвърти ги подминават поради сравнително високата им цена. Вкусът им обаче си заслужава.
 
Може да се добавят към салата, спагети и сосове, както и към различни ястия с месо, риба и зеленчуци. Представляват масленозелени топчета, а името им идва от остров Кипър (Кипрос), където ще ги срещнете в изобилие. Каперсите всъщност не са никак нов „плод” в историята на човечеството, защото първите писмени сведения за тях датират още от около 2700 г.пр.Хр.

Каперсите са неразтворили се пъпки на високия, бодливия храст, наречен каперсник. Именно тези цветни пъпки се берат на ръка, точно преди да се разтворят - през април и май. Ако не бъдат обрани, от тях се появяват красиви бели цветове с множество тичинки, които увяхват само за няколко часа.

Ароматът на каперсите наподобява този на синапа, а вкусът им е лютив. В този им вид те изобщо няма да ви впечатлят на вкус. Това е причината за по-нататъшната обработка, която представлява изсушаване и консервиране за около два-три месеца в оцетна марината. По този начин каперсите се насищат с приятен лимонов вкус и стават доста примамливи за похапване.

Продават се и каперси (предимно по-едрите), които са единствено оваляни в едро смляна сол, която трябва да се отмие преди консумацията им. Родината им е Средиземноморието, но се отглеждат още на много места. Особено разпространени са в Южна Европа и Северна Америка. Срещат се на Кримския полуостров, в Кавказ, Алжир и Средна Азия. Събирането на каперсите е доста трудоемка работа, с което се обяснява и високата им цена. Най-скъпо се продават каперсите, растящи на остров Санторини и в Южна Франция. Те са с много силен аромат и завладяващ лимонов вкус. Гърците приготвят дори младите клонки и листата на каперсовия храст, отново мариновани. Вкусът им не е много по-различен от този на самите пъпки, затова се явяват идеалната подправка за салати и морски специалитети най-вече.

Каперсите са ниско калорични - в 100грама калориите са само около 23. Съдържат белтъчини, протеини (над 25%) и въглехидрати. Много богати са на фибри, витамини - най вече C, както и органични киселини, натрий и йод. Семената им съдържат до 35% масло.

Каперси може да добавите почти към всичко или просто да си ги похапвате от бурканчето- вкусът е доста пристрастяващ. Перфектни са за доматени сосове, както за риба и различни морски деликатеси. Няма да сгрешите, ако ги добавите и в зеленчуци, паста и пилешко. (hera.bg)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 8989 |31.01.2016 България е сред страните с най-вкусни супи в света . 0| 7001 |30.01.2016 Виртуозно! Печена фритата с нахут и розмарин . 0| 6847 |28.01.2016 Шоколад със златна глазура . 2| 7107 |25.01.2016 С плодовете годжи се топят до 20 кг за 4 седмици

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads