Реклама / Ads
0| 40080 |21.08.2010 ХРАНА И ВИНО

Куркума, зелен чай, червено вино, шоколод побеждават рака вкусно

.
Начинът на живот на всеки определя в решителна степен рисковете от развитие на рак.Около една трета от случаите на рак са пряко свързани с природата на хранителния режим. Учените донякъде са разгадали как може да се борим с тази коварна болест - разнообразна храна, обогатена с плодове и зеленчуци, заедно със строгия контрол на калориите за избягване на наднорменото тегло са най-простите и ефикасни
 

Не случайно Хипократ (460-377 пр. Хр. е завещал: "Храната да бъде единственото ти лекарство." Предотвратяването на рака с хранителни средства представлява нетоксична терапия, която използва противораковите молекули в храната и поразява рака още в неговия зародиш.

Понякога е много лесно да се определят основните фитохимични съединения в конкретен хранителен продукт само като се съди по неговия цвят или аромат. Повечето ярко оцветени плодове са важен източник на един клас молекули, наричани полифеноли. Други класове фитохимични съединения се отличават главно с миризмата си - серният оттенък, свързван със стрития чесън или вареното зеле, се дължи на присъствието на сулфурирани съединения в тях, а по-приятният аромат на много плодове се отдава на някои терпени.

Плодовете и зеленчуците трябва да се включват балансирано, но е необходимо да се огледат по-отблизо фитохимичните съединения, съдържащи се в тях, ако искаме да съставим режим, позволяващ да се намалят рисковете от рак.

По същите причини е много наложително да се включват три продукта, които съдържат най-високи нива на противоракови съединения - зелен чай, соя и подправката куркума. В страните с най-слабо разпространение на рака - азиатските страни, зеленият чай, соята и куркумата са в основата на хранителните им традиции.

Растенията не са само източник на витамини и минерали - те съдържат хиляди фитохимични съединения, които играят ключова роля в поддържането на добро здраве.

Фитохимичните съединения притежават мощна противоракова активност, насочена срещу самия процес на туморното разрастване. Хранене, основано на непрекъснато приемане на продукти с високо съдържание на такива съединения, е най-доброто оръжие, с което днес разполагаме за предотвратяване на рака.

Раковите клетки ненавиждат зелето

Извършените досега изследвания показват, че кръстоцветните зеленчуци са основният фактор за противораковите ефекти. Те съдържат значителни количества разнообразни фитохимични противоракови съединения, които задържат развитието на туморите. Броколито и брюкселското зеле са изключителни източници на противоракови молекули и трябва да се консумират редовно. За препоръчване е съвсем леко варене и старателно дъвкане, за да се използва максимално противораковият им потенциал.

Чесън и лук, или как да прогоним рака

Чесънът и неговите братовчеди забавят развитието на рака както със защитата срещу канцерогенните вещества, така и със способността си да пречат на растежа на раковите клетки.

Молекулите, отговорни за тази противоракова активност, се освобождават при механичното смачкване на зеленчуците.

Прясно стритият чесън е най-добрият източник на противоракови съединения и трябва да се предпочита пред заместителите му.

Опитомената соя

Противораковитесъединения в соята - изофлавоните - притежават близка химична структура до половите хормони и могат да предотвратят възникването на ракови заболявания, дължащи се на излишък от подобни хормони.

Ключът за успешното използване на противораковия ефект на соята е в консумирането на естествените продукти като сурови или сушени зърна в количества около 50 г дневно.

Куркумата - противораковата подправка

Куркумата и нейната основна съставка - куркуминът - притежават многобройни противоракови свойства и са вероятната причина за големите разлики в честотата на някои видове рак, регистрирани в Индия и в Северна Америка.

Въпреки слабата усвоимост на куркумина тя може да се усили с добавка на пипер. Всекидневното добавяне на чаена лъжичка куркума към супите, дресинга за салата и в други ястия предс-тавлява един прост и икономичен начин да се приемат достатъчни количества за предотвратяване на развитието на рак.

Зеленият чай- за успокоение на душата и... на рака


За разлика от черния чай зеленият съдържа големи количества катехини - молекули с многобройни противоракови свойства. За максимално използване на защитата, която ни предлага зеленият чай, трябва да предпочитаме японските сортове и да го запарваме минимум 8-10 минути, за да постигнем добрата им екстракция. Предпочитайте прясно приготвения чай и изпивайте поне три чаши на ден.

Страстта за дребни плодове

Дребните плодове (малини, ягоди, боровинки) са първокласен източник на противоракови полифеноли. За предпочитане е червените боровинки да се консумират в сушено състояние - например като добавка към мюсли.

Боровинките и останалите горски плодове могат да се консумират целогодишно в замразено състояние и да се добавят към киселото мляко, сладоледа и дру-ги десерти.

Омега 3, най-сетне добри мазнини


Най-тежката липса в хранителния режим е слабият прием на полиненаситени мастни киселини от типа на омега 3. Тъй като омега 3 мастите са по природа нестабилни, най-добре е да използвате пълноценни храни като източници на тези липиди.

Консумирането на една-две тлъсти риби седмично е прост начин за увеличаване на приема на омега 3 мазнини. По същия начин е лесно да се прибавя към сутрешната закуска по малко прясно смлени и съхранявани в хладилника ленени семена.

Доматът- най-добрият приятел на простатата

Ликопенът, пигментът, който определя червения цвят на доматите, е основното съединение с противораков потенциал в тях. Противораковото действие на ликопена е максимално, когато доматите са обработени термично в присъствие на мазнини, както това се прави при сосовете.

Цитрусови плодове - щипка противоракови молекули


Цитрусовите плодове са съществени за профилактиката на рака както със своето директно действие върху клетките на злокачествените образувания, така и със способността си да подсилват противораковия потенциал на други фитохимични съединения в храната. Консумирането им под форма на сурови плодове или на сокове осигурява внос на незаменими противоракови молекули и едновременно поддържа всекидневните нужди от различни витамини и минерали.

Истината е в червеното вино

Червеното вино не е като останалите алкохолни напитки, защото съдържа многобройни фитохимични съединения, полезни за здравето. Ресвератролът в червеното вино има силно противораково действие и играе решаваща роля за профилактиката на някои видове рак. Умерената консумация на червено вино е прост и приятен начин за предпазване от рак.

Шоколадът - полезно увлечение

Черният шоколад, който съдържа 70% какао, е източник на значителни количества полифеноли, които имат благоприятно действие върху хроничните болести като рака и сърдечносъдовите смущения.

Всекидневната консумация на 20 г черен шоколад със 70% какао допринася за ограничаване на захарните изделия, пълни със захари и масти, в които напълно липсват полезни съединения.

Храни за избягване

Мариновани храни, пушени меса, пържени храни, генномодифицирани продукти, червени меса (умерено), алкохол (умерено).

И спрете да пушите!

РИШАР БЕЛИВО, ДЬОНИ ЖЕНГРА
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 11719 |14.08.2010 Бирата - лятна виагра за здраве и секс . 8| 9920 |08.08.2010 Миди в жегата=Бахчисарайски фонтан . 0| 10030 |04.08.2010 Меню за дълголетие . 0| 11603 |20.07.2010 Какво ядат великите - странна история за храната и славата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads