Реклама / Ads
2| 7029 |17.03.2014 ХРАНА И ВИНО

Лек цери нещастната любов

.
Нещастната любов скоро ще може да се лекува. Учените са се научили да управляват част от спомените, изтривайки ги безвъзвратно.Несподелената любов поражда немалко неприятности в организма - преди всичко трайна депресия, която на свой ред предизвиква свиване на съдовете на главния мозък, нарушение на работата на бъбреците, черния дроб, панкреаса.

Досега в тежките случаи, когато отхвърлени влюбени ставаха пациенти на неврологичните клиники, можеха да им се предложат само успокоителни препарати и антидепресанти. Но дори и след лечебния курс споменът за преживяното можеше да съсипе настроението на човека и да предизвика негативни емоции.

Специалисти от Центъра за неврологични изследвания в Нюйоркския университет направили пробив в тази област, намесвайки се в мозъчния процес на консолидация.

Американските химици и физиолози създали принципно нов препарат /засега той е закодиран под грифа UO126/, който не нарушава мозъчната консолидация, а действа избирателно - на онези спомени, които не са "паднали" в дългосрочното хранилище, а се намират в процес на обработка от съответния мозъчен дял. С други думи - несподелената любов трябва да се изтрие незабавно, още при първите симптоми на депресия.

Ако влезлият в гробницата на заспалата Жулиета Ромео е можел да приеме този препарат, нямало да сложи край на живота си със самоубийство. Затова пък когато Жулиета се събудела, у него безпрепятствено можели да се активизират дяловете на дългосрочната памет, в които е бил "записан" техният щастлив роман.

Засега препаратът UO126 се тества върху опитни мишки. Те били обучени да се боят от два музикални звука, чиято поява се съпровождала от електрически шок. След това на половината гризачи дали възможност да се избавят от краткосрочната памет за този епизод. И само след едно денонощие тези щастливи гризачи не реагирали на страшните звуци - неприятният спомен бил заличен.

С новия препарат ще могат да се лекуват не само любовни депресии /а те често водят до самоубийство!/ - по същия начин ще се изтриват спомените за изнасилвания и кръвосмешения.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 9478 |14.02.2014 Любовта в нас и около нас . 2| 11355 |04.11.2013 Лорд Байрон: Любовта ще намери път , където и вълците не ловуват . 3| 24398 |20.10.2013 Любовна съвместимост на имената
Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Реклама / Ads