Реклама / Ads
0| 13047 |27.01.2010 ХРАНА И ВИНО

Меню на "Ел Були" - храна за богоизбрани

.
Испанският ресторант "Ел Були" ще бъде затворен за две години, за да може главният му готвач Феран Адриа да състави енциклопедия с рецепти, превърнали заведението в едно от най-добрите в света, предаде Ройтерс.
 

Адриа е споделил по време на гастрономическия панаир в Мадрид, че ресторантът с три звезди от "Мишлен" ще бъде затворен през 2012 и 2013 г. и ще бъде отворен отново през 2014 г. Причината е амбицията на популярния готвач да подготви своето второ издание с популярни рецепти на "Ел Були".

Желаещите да посетят заведението преди това ще останат разочаровани, тъй като за цялата 2010 г. резервациите вече са направени.

През април миналата година "Ел Були" за четвърти пореден път оглави класацията за най-добрите ресторанти в света, съставяна от сп. "Restaurant", припомня агенцията.

"Ел Були" се намира в крайбрежното градче Росес, област Каталония. Заведението вече е било затваряно за половин година, за да могат Феран Адриа и помощниците му да поработят над нови кулинарни творения.

Главният готвач и екипът му използват научни изследвания, за да подобряват техниките си, като например смяната на желатина с агар-агар - желатиноподобно вещество от водорасли, което издържа на по-високи температури.

В ресторант "Ел Були" човек може да похапне срещу "скромната" сума от 230 евро блюда като агнешки мозък с морски таралеж и водорасли.

Тайните на вкусната храна в култовия ресторант  Феран Адриа издаде за първи път в книгата "Един ден в El Bulli", излязла в началото на октомври 2008.

Тя е съвместна творба на Феран, брат му Алберт и Жули Солер, мениджър на ресторанта. В нея подробно е описано всичко, което се случва в "Ел Були" - от научните експерименти, до най-обикновените дейности, като заглаждането на чакъла около ресторанта.

Книгата съдържа 600 страници, илюстрирани с много снимки, в които са описани подробно начините за приготвяне на 30 ястия от менюто на тризвездния ресторант, например Темпура от морски копър с шафран и крем от стриди или Бриош на пара с моцарела с аромат на роза.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7450 |25.01.2010 Евтини храни - капан за наивници! . 1| 6614 |19.01.2010 Вкусете виното - търси почитатели по света . 0| 5776 |13.01.2010 Меню за хевиметъли . 2| 16341 |06.01.2010 Мандарината – царица на цитрусовите плодове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads