Реклама / Ads
0| 15296 |24.07.2015 ХРАНА И ВИНО

Мезе от маринован скобар - утепало се за мастика

.
Скобарът е осигурен
Мезето от маринован скобар е занимание за рибари, изпаднали в почти маниакално опиянение от риболова и същевременно любители на чашката и моабета. Основната трудност се състои в набавянето на около 3-4 кг чистен скобар.
 
И така, по един или друг начин сте осигурили необходимото количество скобар и може да пристъпите към кулинарния салтанат. Рибата се почиства, като се остъргват обезателно люспите. Най-добре е да се стържат люспите във вода (напр. в кофа с вода), за да се избегне оклепването на цялата къща. Режат се главите, опашките, хрилните, коремните и гръбните перки. Същите се слагат обратно във фризера, за да бъдат използвани за рибена чорба съгл. рецепта 1 и рецепта 2. Рибата се измива обилно и се изцежда, докато спре да отделя кръв. Скобарът в това отношение е доста капризна риба с обилно кръвоотделяне. Осолява се с морска сол и се оставя в хладилника 24 часа. В този период 2-3 пъти се изхвърля отделената междувременно вода, примесена с кръв. След като престои едно денонощие в морска сол, рибата се реже на хапки, без да се обезкостява. Костите, колкото и да са едри, в процеса на мариноване се разтапят. В разлата плитка тенджера се поставят на дъното плетеница от лозови пръчки или метална мрежа с крачета, така че рибата да няма допир с дъното на тенджерата. Върху лозовите пръчки или металната скара плътно се редят хапките скобар. На всеки ред се добавят 3 листа дафинов лист, 15 зърна черен пипер и 5 зърна бахар и така се редят най-много четири реда. След това се заливат с равни количества олио и оцет до 1 пръст под горния пласт риба и се захлупват с порцеланова чиния.


Вари се на бавен огън към 2-2,5 часа. След като рибата изстине, хапките се редят в буркани, като между редовете се слага варен боб (предварително твърдо сварен), кубчета от кисели краставички и доматено пюре. Бурканите се допълват с маринатата от варенето заедно с дафиновия лист и зърната бахар и черен пипер. Стерилизират се 1,5 часа. Не забравяйте след като извадите бурканите от тенджерата, да ги оставите за едно денонощие с капачките надолу.

Мезето е особено подходящо за тежки запои с мастика с безкрайни и напоителни рибарски лакардии.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 12926 |10.12.2013 Русия и Украйна - война с мезета и водка . 11| 53143 |10.05.2012 Помнете: Виното иска подходящо мезе! Другото е злоупотреба . 8| 19506 |03.05.2012 Фидел Кастро пие плевенско вино с Катино мезе

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads