Момчил Неков: БАБХ да забрани палмовото масло, рисковете за деца и бебета са големи
„Изкушени от по-ниската стойност на продукта, потребителите с по-ниски доходи стават неволна жертва на тази подмяна на реални млечни съставки с растителни. В името на общественото здраве на българина призовавам Българската агенция по безопасност на храните за бързи стъпки в насока забрана на използване на суровината в хранително-вкусовата промишленост“, допълни българският евродепутат, член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони.
„Смятам за стряскащи информациите, че палмовото масло се използва в производството на детски и бебешки храни. Според оценки на експерти, около 50% от всички храни в Европейския съюз съдържат палмово масло. Европейският орган по безопасност на храните публикува информация, че продуктът е канцерогенен и генотоксичен. Порочните практики явно са предприети от недобросъвестни производители, но за това трябва да се намеси Европейската комисия и да забрани използването на суровината в хранително-вкусовата промишленост“, заяви Момчил Неков.
За миналата година в България са внесени над 46 хиляди тона палмово масло. От тях над 12 хиляди тона са влезли в хранителната верига. Суровината намира приложение и в производството на био горива.
Каузата на Неков чрез кампанията му „Да защитим българския вкус“ е да подпомага българското производство на храни и да насърчава потребителите да търсят български продукти, в които се използват натурални продукти, като естествено мляко например, а не техните заместители. „Българите като потребители можем да помогнем за връщане на поминъка у нас, като търсим български продукти, направени от български суровини. Така ще успеем като граждани да се преборим с храни със съмнително качество и суровини“ коментира още евродепутатът Момчил Неков.
Моля, подкрепете ни.