8|
10684
|18.06.2010
ХРАНА И ВИНО
Пържола на жар води до рак
Неправилното хранене предизвиква 1/3 от раковите заболявания у нас. Това показват проучвания на онколозите, огласени днес.
Статистиката сочи, че около 40% от туморите се дължат на тютюнопушене.
Лекарите съветват да не се доверяваме на рекламите на хранителни добавки, защото голяма част от тях нямат ефекта, който обещават върху опаковките.
Освен това лекарите предупреждават, че честата консумация на печено месо на огън може да причини рак на стомаха. Най-здравословно било месото да се приготвя на бавен огън, разкри тайната проф. Стефка Петрова, национален консултант по хранене и диететика.
"Основното е високата температура. Когато високата температура се прилага при печене на месо, червено месо и на риба, тогава при разграждането на аминокиселините от огъня, има вещество, което се съдържа в мускулите - креатин, което има канцерогенен потенциал", обясни проф. Петрова.
Лекарите съветват още да не пием повече от четири чаши кафе на ден, както и да се избягват диети, при които се приемат предимно протеини. Чаша червено вино пък убивало раковите клетки.
Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads
КОМЕНТАРИ
Реклама / Ads