Сряда, 28 Юни 2017, 18:38
Frognews
0| 4094 |30.04.2016

В Пловдив продължава Мондиала за вино

.
Двадесет и третото издание на най-престижния световен конкурс за вино Concours Mondial de Bruxelles 2016 продължава в Пловдив. Ще бъдат дегустирани 8555 вина от 59 журита. Всяко жури се състои от 5-6 души. Тази година се присъждат четири вида медали - сребърен, златен и голям златен - за изключителни вина. Медали получават между 7 и 10 процента от всички дегустирани вина.
Всяко жури дегустира пет-шест партиди вина, които включват по около 23 вида. Партидите се определят от различни признаци - цена, сортове грозде и т.н.

За да получи сребърен медал, едно вино трябва да е без забележки и да получи от журито между 84 и 86.5 точки. Златният медал се присъжда при събрани от 86.6 до 92 точки. Той е за вина с уникален вкус, много добре балансирани. Голям златен медал, най-голямото отличие, получават вина, които са събрали между 92 и 100 точки. Това са около 1 процент от всички дегустирани напитки.

От тази година е въведена и нова категория - за стари вина. Винтидж категорията включва напитки, произведени през ХХ век и за да бъде пуснато на пазара, от това вино трябва да има поне 100-120 бутилки.

Дегустаторите, които оценяват вината, са 330 души от целия свят - водещи еножурналисти, сомелиери, търговци на вино и енолози от 52 държави. 40 от тях са българските дегустатори, като половината от родните представители в международното жури са едни от най-добрите енолози у нас. В подготовката на мострите за конкурса участват 36 изключителни професионалисти - български енолози.

Рекорден е броят на българските вина, които се включват в конкурса. Над 260 проби на родни производители ще бъдат дегустирани от международното жури на конкурса. През миналата година техният брой е бил 80, като 42% от тях спечелиха златни и сребърни отличия и регистрираха своеобразен рекорд за българския винен бранш.

Надпреварата продължава до 1 май в Палата 6 на Международния панаир в Пловдив.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Джинът с тоник помага при сенна хрема 1| 4433 |25.06.2017 . Какво да ядем и какво да избягваме в жегите 0| 6641 |22.06.2017 . Няма опасност от повишаване цената на хляба 1| 5972 |17.06.2017 . Фирми нарушават стандарта на опаковките за кисело мляко 0| 5954 |16.06.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах