Реклама / Ads
0| 12926 |10.12.2013 ХРАНА И ВИНО

Русия и Украйна - война с мезета и водка

.
Животът е хубав...
Събитията в Украйна, и по-точно в Киев, провокираха едно старо съперничество - това на кулинарния фронт. Колкото и политиката да се намесва в живота на хората, все в един момент героите от протеСстите и политическите прения ще седнат на масата да похапнат и да се подкрепят.
 
Този момент е особено важен в студените зимни дни и вечери. Най-лесното е да обърнеш няколко чашки водка на екс, за да се сгрееш, но това ще изцеди и последните ти сили. Превъзбудата е измамна и краткотрайна. Не пийте без мезета, момчета и момичета. Не е вкусно и е вредно!

 

Руският арсенал към водката е богат и обявен за класика в цял свят.

Ето основното "въоръжение" с няколко полезни съвета към него.

Помнете! Водката трябва да се изстуди, направо бутилката да се покрие със скреж. Препоръчва се пиенето на малки дози, най-добре в малки чашки. След всяка чашка трябва да се замезва, и тук руската култура поразява с богатото си въображение.

 

Истински триумф в жанра "пиене".


1. Кисели краставички. Шампион по пиене на водка. Плюс друи зеленчуци, приготвени по различни начини: кисели, подквасени, осолени. Най-популярни са киселите краставички, доматите, киселото зеле с клюкви или с боровинки, антоновските ябълки (особен сладко-кисел руски сорт). Зеленчуците са особено вкусни, ако се киснат или осоляват в дъбови бъчви. Обикновено с водката се поднасят охладени, като понякога преди да се сервират даже се оставят в хладилника или на снега.

 

В тази връзка...

Петка попитал Чапаев:

- Василий Иванович, можете ли да изпиете бутилка водка на екс?

- Дай ми една краставичка, Петка и няма проблем.

- А можеш ли, Василий Иванович, да изпиеш цяла кофа пълна с водка.

- Естествено, мойто момче, но ще трябват поне 5-6 краставички.

- А цял океан от водка, Василий Иванович, можеш ли да изпиеш, - вдигал летвата Петка.

Чапаев се замислил и накрая попитал на свой ред:

- Петка, а откъде ще намериш толкова краставички?

 

2. Солени или мариновани гъби. Това най-вече са манатарки или лютива млечница, пачи крак и др. Преди да се поднесата се заливат със слънчогледово олио и се поръсват с нарязан кромид или праоз. Особено вкусни с водка са осолените лютиви млечници, задушени в сметана или в картоф, запечени или запържени с пресни гъби.


3. Сельодка. Също класика. Става въпрос за херинга. Парчета от нея обилно се поръсват с кръгчета кромид лук и резенчета лимон. Обикновено се подправят със слънчогледово олио и оцет. По правило, със сельодката се сервира горещо сварен картоф с каймак, накълцан копър и черен хляб. Триадата: водка-сельодка-картоф се счита за класическото руско мезе за водка. Сельодка е видът на пригатвяне.


4. Червен или черен хайвер. Това всеки го знае, ако има възможност а си го поволи. Ако става въпрос за есетровия черен хайвер, то най-деликатесни са видовете севруга и белуга. Хайверът обикновено се поднася върху малки късчета бял хляб, намазани с масло. В случай, че се сервира отделно се поднася в купичка върху натрошен лед.


5. Сланина, бекон или шунка. Най-вкусна е сланината от свински гърди (грудинка) – тънка, обикновено с три или четири слоя месце. Особено вкусна е сланината, кожичката на която се насмолява със сламки, усукани на въже. Тогава тя придобива особен кадифено-кехлибарен цвят и издава неповторим аромат. Сланината, обикновено се изстудява и се сервира с воден кромид лук или чесън, нарязана на тънки парчета.


6. Месна или пача от риба. Особено популярна е пачата от свинска глава с бульон от говежди кокали и пилешко меса. Към различните видове пача традиционно се добавят подправки от знаменитият руски корен – хрянът -  настърган или като горчица. Също и червен пипер.


7. Руски блини (палачинки) – големи, квасени. С руските блини се пие само водка. Топлите палачинки се подправят с разтопен каймак, мажат се със сметана и хайвер, поръсват се с малко нарязан зелен лук. Това е традиционното ястие за прочутия руски празник – Масленица, изпращането на зимата.


8. Прочутата „Руска салата” (всщост това е фреска салата, известна в Русия като "Салат Оливие") е микс от ситно нарязани варени яйца, салам/шунка/пилешко филе, кисели краставички в майонеза. За предпочитане е да с прави с пилешко месо - по-лека е. Също така популярна е и салатата Винегрет, която се прави с кисело зеле, нарязано на кубчета варено цвекло и бял сварен боб.

Салата "Оливие" в бойна готовост...


9. Сибирски пелмени. Те сякаш са измислени за водката. Поднасят се горещи и със сметана, майонеза и се поръсват със смлян черен пипер. Особено вкусни са пелмените с картофи и гъби. Обилно се поръсват с нарязан и задушен в масло кромид лук.


10. Пържено или печено прасенце-сукалче. Поднасят го или със сметана и хрян, класическо руско ястие, или пълнено с плънка от елда  и след това запечено. Като изпиете чашка студена водка и замезите с горещо месо в устата ви ще остане особен вкус, който ще ви подтикне да повторите.


11. Варено или печено месо: говеждо, телешко или свинско. Парче варено свинско или друго месо, запечено с тесто. Много хрйн или горчица са правило към това мезе. И студена водка на корем...


12. Борш или зелева супа. Това са видове питателни и гъсти месни супи. Неизменни съставки за борша са цвеклото и доматите, за разлика от зелевата супа. С борша обезателно се сервират сметана и пики. Някои хора обичат да наливат в чинията с горещ борш и малка чашка с водка, но това е вече за професионалисти.

 

УКРАИНЦИТЕ ОТВРЪЩАТ НА УДАРА

 

Вместо водка, ще ви изкушат с горилка з перцем (местна водка с лютива червена чушка в нея).

Боршът по украински е наистина кулинарен шедьовър.

Започваме с безмесен.

 

Прави се от червено цвекло, моркови, ряпа, пащърнак, кервиз, картофи, зеле, праз, доматено пюре, чер пипер, захар, балсамов оцет. Всичко това варите в голяма тенджера. След 30-40 минути е готов.

В голяма тенджера се слагат червеното цвекло, морковите, ряпата, пащърнака, карвиза, картофите, праза и се разбъркват с доматеното пюре. Изсипва се и зелечуковият бульон. Добавят се дафиновия лист, черния пипер, оцета и захарта. Най-добре 20 минути след като зеленчуците врат.

Скъпоценният украински борш

 

Борш с месо.


Продукти:

1 средно голяма зелка, 500 гр месо, за предпочитане телешко, два картофа, морков, 1 глава цвекло, глава лук, магданоз, 5-6 с.л. олио, сол и черен пипер на вкус. Задължително сметана при сервирането.

Приготовление:

Зелето се нарязва на ивички, месото на кубчета със страна около 1 см. В дълбока тенджера се налива вода и се добавят месото и зелето. Оставя се да ври до омекване на зелето. Добавя се картофът нарязан на кубчета, солта и черния пипер. Вари се до готовност на месото и картофа.

През това време лукът се нарязва на много дребно, морковът и цвеклото се нарязват на тънки жулиени. Не се изкушавайте да смелите цвеклото и морковът в блендера, вкусът ще е различен.

В тиган се загрява олиото и се запържва цвеклото за около 10 тина минути. Разбърква се добре, за да може олиото да го покрие от всякъде и да „запечата” червения цвят. Добавят се морковът и лукът. Всичко се задушава още 5-7 минути.

Горещата смес се изсипва при зелето и месото и се оставя да поврят заедно около 10 тина минути. Котлонът се спира и се поръсва със ситно нарязания магданоз

Супата се сервира топла с лъжица заквасена сметана във всяка чиния.

 

Свински котлети

 

Продукти:

  • свински котлети - 4 бр.
  • гъби - 100 гр.
  • сланина - 80 гр.
  • сметана - 100 гр.
  • мас - 1 с. л.
  • лук - 1/2 глава
  • червен пипер
  • черен пипер
  • сол

Обезкостяваме котлетите. Начукваме ги, поръсваме с черен пипер и сол. След това ги изпържваме на силен огън в тиган.

В останалата мазнина запържваме лука и нарязаните на кубчета сланина и гъби. Добавяме червен пипер, доливаме малко вода и задушаваме. Изваждаме омекналие котлети и добавяме сметана докато се смеи с останалите съставки. Поднасяме котлетите, залети с ароматния сос.

Горилка з перцем, готова за употреба...

 

Вареники с картофи

За плънката:

1 кг картофи
200 гр лук
100 гр пушени гърди или бекон
20 гр масло
1 яйце

Приготвяне:

Картофите се сваряват и се смачкват на пюре. Лукът се нарязва ситно, а бекона на малки кубчета и се пържат. Добавят се подправки навкус: сол, черен пипер, червен пипер и джинджифил. Смесват се картофеното пюре, маслото, лука с бекона и суровото яйце (може и без него).

Тестото се разточва на кора с дебелина около 3 мм. С водна чаша се изрязват кръгчета, слага се плънка и се защипват. Варят се във вряща подсолена вода, докато изплуват. Сервират се със сметана и солени (кисели) краставички.

Разликата между пелмени и вареники е не само във формата и големината (варениките са по-големите, а пелмените са за една хапка), но и в произхода. Варениките са от украинската кухня. Поради големия си размер, плънката в тях трябва задължително да е сготвена предварително, освен ако не е от плодове.

 

Не мислете, че нямаме мнение по въпроса за протестите в Киев. Имаме, но смятаме, че не всичко е политика. Тя е важна, разбира се, но и други неща вълнуват хората. Противопоставянето ще мине и ще отмине. Най-добре е всички да се разбират, да общуват и да си доставят радост.

В това отношение кулинарните изпълнения са най-добрия дипломат... И водката, естствено! В умерени количества, ако сте достатъчно волеви.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 11086 |06.12.2013 Поморийска рибена чорба за Никулден . 0| 10062 |05.12.2013 "Тамагочи" се завръща с гръм! . 3| 9465 |02.12.2013 Ауууууу! Нови правила в секса . 1| 8183 |29.11.2013 "Щастливи" пуйки на коледната ни трапеза

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads