Реклама / Ads

15| 9583 |24.08.2014 ХРАНА И ВИНО

Турция ни хока заради пастърмата

.
Неправителствени организации, производители и търговци на пастърма в Турция, реагират срещу намерението на България да защити пред ЕС пастърмата като традиционен продукт, съобщава турски медии.

Те напомнят, че през март 2014 година България е направила постъпки, за да защити пред ЕК пастърмата под името „Кайсерован врат „Тракия“. Търговската камара в Кайсери (ТКК), град в Централна Турция, известен с производството на пастърма, е представила на 14 август пред ЕК своите възражения. ТКК посочва, че още през 2001 година пастърмата от Кайсери, където годишно се произвеждат по 3000 тона от месния деликатес, е била регистрирана като продукт със защитено географско указание. Усилията на ТКК за анулиране на искането на България се подкрепят и от търговската борса в Кайсери.

„Никога преди не сме чували България да се слави с пастърмата. Пастърмата е вкус от Кайсери“, така и ще бъде, казва местен търговец. „България със сигурност има други известни продукти, но пастърмата няма как да е един от тях“, добавя друг.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 6287 |23.08.2014 Прохлада със сламка - Мохито, Куба либре, Отвертка . 4| 8566 |21.08.2014 Джинджифилът топи мазнините . 1| 5819 |19.08.2014 "Секси" храна събира самотници . 0| 7275 |18.08.2014 На плескавица в Лесковац

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ