Реклама / Ads
0| 6195 |07.09.2016 ХРАНА И ВИНО

Учени откриха шести вкус

.
Учени от университета на Орегон доказаха, че хората могат да усещат шести вкус, характерен за богатите на въглехидрати храни, съобщи Сайънс алърт. Откритието не само добавя нов вкус към познатите досега пет - солено, сладко, кисело, горчиво и умами, но може и да обясни защо толкова обичаме съдържащите скорбяла храни.
 

Учените определят новия вкус като скорбялен - характерен за сложните въглехидрати, като тези в хляба, ориза и макароните.

Досега се смяташе, че хората не могат да разграничат вкуса на въглехидратите, защото те се разграждат много бързо и остава само вкусът на захарните молекули, които ги изграждат.

 

Екипът се надява да открие и рецепторите на езика, които улавят шестия вкус, съобщава БТА.
Учените са направили откритието, като са давали на доброволци съединения, блокиращи рецепторите за сладко, и съединение, спиращо ензима, който разгражда веригата на въглехидратите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6653 |13.07.2016 Бирата е лек срещу рак на гърдата, казват учените . 0| 5352 |31.08.2015 Откриха протеин, който забавя топенето на сладоледа . 2| 7753 |07.05.2015 Червено вино за диабетици, препоръчаха учени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads