Сряда, 28 Юни 2017, 17:08
Frognews
0| 4771 |07.09.2016

Учени откриха шести вкус

.
Учени от университета на Орегон доказаха, че хората могат да усещат шести вкус, характерен за богатите на въглехидрати храни, съобщи Сайънс алърт. Откритието не само добавя нов вкус към познатите досега пет - солено, сладко, кисело, горчиво и умами, но може и да обясни защо толкова обичаме съдържащите скорбяла храни.

Учените определят новия вкус като скорбялен - характерен за сложните въглехидрати, като тези в хляба, ориза и макароните.

Досега се смяташе, че хората не могат да разграничат вкуса на въглехидратите, защото те се разграждат много бързо и остава само вкусът на захарните молекули, които ги изграждат.

 

Екипът се надява да открие и рецепторите на езика, които улавят шестия вкус, съобщава БТА.
Учените са направили откритието, като са давали на доброволци съединения, блокиращи рецепторите за сладко, и съединение, спиращо ензима, който разгражда веригата на въглехидратите.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Джинът с тоник помага при сенна хрема 1| 4403 |25.06.2017 . Какво да ядем и какво да избягваме в жегите 0| 6622 |22.06.2017 . Няма опасност от повишаване цената на хляба 1| 5966 |17.06.2017 . Фирми нарушават стандарта на опаковките за кисело мляко 0| 5947 |16.06.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах