Реклама / Ads
0| 5762 |31.08.2015 ЛАЙФ СТАЙЛ

Откриха протеин, който забавя топенето на сладоледа

.
Шотландски учени са открили естествен протеин, който забавя топенето на сладоледа, съобщи Би Би Си, цитиран от БНР. Протеинът свързва по-добре въздуха, мазнината и водата в сладоледа и така той остава замръзнал по-дълго дори и при по-високи температури.
 
Доктор Кейт Макфий от университета в Единург разказва за откритието: Идеята е да получим по-бавно топящ се сладолед, който по-дълго да запазва структурата си и така да може да изядете сладоледа си спокойно без да се изцапате. Изобщо не е вреден, протеинът се произвежда от полезна за хората бактерия.

Разработката също ще намали съдържанието на мазнини и захар в леденото лакомство, а на по-късен етап може да се приложи и в други сфери на хранителната индустрия.

По-бавно топящият се сладолед може да е на пазара след три до пет години.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3406 |09.12.2025 Звезда от "Сексът и градът" се омъжи на 69 години . 1| 5092 |24.11.2025 Фреди е мъртъв, да живее Фреди . 1| 6175 |23.10.2025 Модел от OnlyFans задържан след въоръжен обир . 0| 6009 |20.10.2025 ChatGPT: скоро и с еротични умения

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads