Реклама / Ads
1| 27584 |04.12.2009 ХРАНА И ВИНО

Варвара, Сава, Никулден - ядем царевица, мекици и риба

.
В дните преди Коледа светът за българина изглежда по-различен от обичайното време. Той съществува на границата на два свята, които се осмислят до голяма степен и от обредната храна. За всеки празник тя има специфично значение, използват се определени продукти.
 

Строго регламентирана е храната за трите големи празника - Варвара, Сава и Никулден – 4, 5 и 6 декември. За тези дни народът шеговито казва: “Варвара вари, Сава пече, а Никола яде”.

По стар обичай в деня на света Варвара жените варят царевица в подсладена със захар вода, докато се развари. Към готовата царевица се добавят орехи и стафиди. Вярват, че в зърната й е събрана цялата енергия на слънцето и земята, която дава живот и здраве. Затова всеки, който хапне царевица на този ден ще е бодър и жизнерадостен през цялата година. За празника стопанките месят още медена пита и наливат прясна вода – да е сладък и щастлив живота

На следващия ден – свети Сава, по традиция се пържат мекици. Те се приготвят от бяло брашно, смляно от последната житна реколта, прясна налята вода и мая. Тестото се измесва по-меко и се оставя да втаса. След това се премесва няколко пъти и от него се правят мекици, които се пържат в слънчогледово олио. Поднасят се с пудра захар или мед. Раздават се на роднини и съседи, с пожелание за благополучие и късмет.

На Никулден, в чест на големия светец Николай Чудотворец, българите правят курбан от риба. Жените приготвят рибник. Избират голям шаран или друга едра риба, която се пълни с лук, орехи и подправки, предварително задушени в прясно олио. Напълнената риба се завива в тесто, а после се пече на бавен огън. Заедно с рибника поднасят обредна погача и руйно червено вино.

Frognews.bg ви предлага три автентични български рецепти, за да приготвите варена царевица, мекици и рибник.

Сладка царевица
Изронваме 1-2 махалки тазгодишна царевица. Накисваме зърната в 1 л. вода за 5-6 часа. След това варим царевицата в подсладена вода, доката се развари.

Изцеждаме я от водата и към нея прибавяме 200 гр. орехи, 100 гр. стафиди и една ябълка, обелена и нарязана на малки кубчета. Поднасяме царевицата украсена с пудра захар и канела.

Вкусни мекици
Разбийте добре 2 яйца, прибавете към тях 250 гр.кисело мляко, в което предварително сте разтворили 1 ч.л. сода бикарбонат, ½ кг.бяло брашно и 1 щипка сол, като непрекъснато бъркате, докато се получи хомогенна смес. След това добавяте 2 чаши хладка вода и продължавате да бъркате докато се образуват мехурчета.

Готовата смес оставяте да почива за около 30 минути. После разделяте тестото на малки топчици, които разтилате и пържите в силно сгорещено олио. Поръсвате ги с пудра захар или ги заливате с малинов сироп.

Шаран в тесто на фурна
Купете шаран между 3 и 4 кг. Изчистете го и го осолете.

Задушете в 3 с.л. олио две глави лук, 1 морков, 5-6 скилитки чесън, ¼ глава целина и 1 белен домат. Като омекнат добавете към тях 1 ч.ч. едро смляни орехи, 100 гр. стафиди, няколко зърна черен пипер и 1-2 листенца дафинов лист. Оставете готовата плънка да истине.

Вземете около 1 кг. втасало хлебно тесто. Подмесете го с топло масло или олио и разточете дебела маслена кора.
Напълнете шарана с готовата плънка и зашийте с конец корема му.

Напълнената риба завийте в голямата разточена кора.
Печете в силно загрята фурна около 30 мин., а след това още толкова в по-слаба фурна.
Поднесете шарана с младо червино вино и селска туршия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 14032 |02.12.2009 Диетите – “невинният враг” на затлъстяването . 0| 23588 |24.11.2009 Хранителни добавки съсипват здравето ни . 1| 17586 |22.11.2009 Японска диета ви прави фини като статуетки . 4| 6253 |15.11.2009 С вино и без месо пречистваме тяло и дух

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads