Реклама / Ads
0| 22217 |18.08.2016 ХРАНА И ВИНО

Всяка смокиня съдържа по една оса

.
Любителите на плода, както и вегетарианците, могат да се погнусят, когато разберат, че луксозният вкус се дължи на разложена оса във всяка една смокиня. Смокините са на практика обърнати навътре цветя, които съхраняват прашеца в себе си.
 

Когато женската оса се промъква през тесния отвор на смокинята, крилата й се откъсват, тя снася яйцата си и успешно опрашва плода. Загубила способността си да лети, осата умира в смокинята, където специални ензими я разграждат на протеин.

Буквално смокинята смила мъртвото насекомо и го прави част от узрелия плод.

 

Биолозите наричат тази специална симбиоза „задължителен мутализъм“ и е факт от 34 милиона години.

 

Има около 900 вида оси и всеки вид е отговорен за опрашването на 1 или 2 вида смокини.

 

Въпреки че смокинята не може да се възпроизвежда без този смъртоносен цикъл, много вегани и вегетарианци отказват да консумират смокини. В някои страни, консумацията на инсекти е честа практика, тъй като те са отличен източник на качествен протеин.

 

И ако това не Ви е достатъчно, трябва да знаете, че по изисквания кетчупът трябва да съдържа „не повече от 30 плодни мушици в 100 грама продукт“, консервираните гъби съдържат червеи и има гъсеници в спаначената Ви салата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2527 |11.07.2024 Всяка храна има свой „вроден потенциал”: Сладоледът загрява тялото, а краставиците го охлаждат . 0| 3192 |04.07.2024 Ресторантьор: Най-хубавата пица съм ял в България . 0| 2682 |04.07.2024 Салата "Цезар" става на 100 години . 1| 5250 |22.04.2024 Колко агнешко изяждаме по Великден и Гергьовден?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads