1|
7320
|15.01.2015
ХРАНА И ВИНО
Защо зеленото смути е толкова добра идея
В случай, че за пръв път се сблъсквате с тази хранителна напитка, зеленото смути е комбинация от зелени листни зеленчуци, кълнове, водорасли, подправки, цитруси и други плодове, които са смлени до много фини частици
– като зелен шейк без мляко. Има безкрайни вариации на тази напитка, но основата са зелените листа.
Зелените смутита обещават няколко основни ползи, които ги правят неустоимо привлекателни, ако искате да се чувствате във форма:
1. Подобряват усвояемостта на полезни за тялото вещества
2. Редуцират апетита за сладки храни
3. Доставят моментална енергия
4. Регулират храносмилането
5. Помагат за детоксикацията на тялото
6. Карат ви да се чувствате ‘’чисти’’ и ‘’леки’’
7. Допринасят за спазването на разумен режим на хранене
8. Чудесни са за хора, които не обичат зеленчуци под формата на салата
Разбира се има и няколко основни минуса, с които трябва да се съобразим. Приемът на смутита звучи почти като магическо хапче, но всеки един подход в храненето има и скрита страна – почти като ситния шрифт в договор.
Работила съм с хора, които разчитат смутитата да решат всичките им здравни тревоги – от кожни проблеми до нередовно ходене до тоалетна или излишно тегло. Не винаги обаче смутито е решение.
Ето някои от минусите:
1. Оксалати – оксалатите са вещества, които могат да се отразят негативно на хора, които са склонни да образуват камъни в бъбреците, както и да попречат на правилното усвояване на калция. Други вещества в зелените листни зеленчуци пък могат да се намесят в усвояването на йода – така функцията на щитовидната жлеза също може да пострада.
2. Неефективно храносмилане – зелените смутита са комбинация от зеленчуци и плодове – така съдържанието на въглехидрати в тях е значително. Сигурно помните от училище, че в слюнката се съдържат важни ензими, които започват разграждането на въглехидратите още в устата. Много хора обаче пият смутитата бързо и не позволяват течността да се смеси със слюнката – в резултат на това една полезна храна може да се окаже нож с две остриета и да влоши храносмилането.
3. Липса на мазнини – идеята за напитка, която е само от плодове и зеленчуци звучи наистина страхотно, но много от витамините и фитоелементите в смутитата зависят от мазнините за транспорт и усвояване. Този проблем лесно се решава, ако знаете че към смутито е добре да добавите малко кокосово масло, авокадо, а защо не и символично количество зехтин.
4. Нестабилна кръвна захар – много често хората с наднормено тегло се насочват именно към плодови и зеленчукови напитки за да влязат във форма. Смутитата, за разлика от шейковете обаче, съдържат много малко белтъчини и мазнини и не са оптимален избор за хора с нестабилна кръвна захар.
В практиката има 2 вида смутита – десертни и салатни. По името ще познаете, че едните са сладки, а другите не. Сладките са предпочитани сутрин след физическо натоварване.
Ето как може да си приготвите десертно смути:
1. Изберете основа: спанак, лапад, лобода, киселец, бейби зелеви листа. Вземете 2 шепи от тях и сложете в пасатор. Добавете чаша и половина вода.
2. Изберете плод или микс от сезонни или замразени плодове: боровинки, ягоди, ананас, портокал и др. и добавете ½ до 1 чаша от тях.
3. Изберете лечебна съставка: лимонов сок, джинджифил, чесън (да!), куркума, семена от чиа, магданоз, мента, пчелен прашец, и др.
След пасиране сервирайте веднага, пийте бавно и ‘’дъвчете’’ всяка глътка.
Зелените смутита обещават няколко основни ползи, които ги правят неустоимо привлекателни, ако искате да се чувствате във форма:
1. Подобряват усвояемостта на полезни за тялото вещества
2. Редуцират апетита за сладки храни
3. Доставят моментална енергия
4. Регулират храносмилането
5. Помагат за детоксикацията на тялото
6. Карат ви да се чувствате ‘’чисти’’ и ‘’леки’’
7. Допринасят за спазването на разумен режим на хранене
8. Чудесни са за хора, които не обичат зеленчуци под формата на салата
Разбира се има и няколко основни минуса, с които трябва да се съобразим. Приемът на смутита звучи почти като магическо хапче, но всеки един подход в храненето има и скрита страна – почти като ситния шрифт в договор.
Работила съм с хора, които разчитат смутитата да решат всичките им здравни тревоги – от кожни проблеми до нередовно ходене до тоалетна или излишно тегло. Не винаги обаче смутито е решение.
Ето някои от минусите:
1. Оксалати – оксалатите са вещества, които могат да се отразят негативно на хора, които са склонни да образуват камъни в бъбреците, както и да попречат на правилното усвояване на калция. Други вещества в зелените листни зеленчуци пък могат да се намесят в усвояването на йода – така функцията на щитовидната жлеза също може да пострада.
2. Неефективно храносмилане – зелените смутита са комбинация от зеленчуци и плодове – така съдържанието на въглехидрати в тях е значително. Сигурно помните от училище, че в слюнката се съдържат важни ензими, които започват разграждането на въглехидратите още в устата. Много хора обаче пият смутитата бързо и не позволяват течността да се смеси със слюнката – в резултат на това една полезна храна може да се окаже нож с две остриета и да влоши храносмилането.
3. Липса на мазнини – идеята за напитка, която е само от плодове и зеленчуци звучи наистина страхотно, но много от витамините и фитоелементите в смутитата зависят от мазнините за транспорт и усвояване. Този проблем лесно се решава, ако знаете че към смутито е добре да добавите малко кокосово масло, авокадо, а защо не и символично количество зехтин.
4. Нестабилна кръвна захар – много често хората с наднормено тегло се насочват именно към плодови и зеленчукови напитки за да влязат във форма. Смутитата, за разлика от шейковете обаче, съдържат много малко белтъчини и мазнини и не са оптимален избор за хора с нестабилна кръвна захар.
В практиката има 2 вида смутита – десертни и салатни. По името ще познаете, че едните са сладки, а другите не. Сладките са предпочитани сутрин след физическо натоварване.
Ето как може да си приготвите десертно смути:
1. Изберете основа: спанак, лапад, лобода, киселец, бейби зелеви листа. Вземете 2 шепи от тях и сложете в пасатор. Добавете чаша и половина вода.
2. Изберете плод или микс от сезонни или замразени плодове: боровинки, ягоди, ананас, портокал и др. и добавете ½ до 1 чаша от тях.
3. Изберете лечебна съставка: лимонов сок, джинджифил, чесън (да!), куркума, семена от чиа, магданоз, мента, пчелен прашец, и др.
След пасиране сервирайте веднага, пийте бавно и ‘’дъвчете’’ всяка глътка.
Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads
КОМЕНТАРИ
Реклама / Ads