0|
				 6329
				|06.01.2015
				
								ЛАЙФ СТАЙЛ
				
				Пълнозърнестите храни са ключът към дълголетието
 
									
				Пълнозърнестите храни като овесените ядки, кафявият ориз и царевицата са ключът към дълголетието, защото намаляват опасността от смърт от сърдечносъдови заболявания, съобщи в. "Дейли телеграф".			
			
					Ползата от пълнозърнестите храни за сърдечносъдовата система е известна.
Това изследване обаче е първото, съсредоточило се върху трайния ефект за продължителността на живота.
Учените от Харвардския университет са проследили повече от 100 хил. души в продължение на над 14 години. Всички, включили се в началото на изследването, са били здрави, но 16 години след това 26 000 от тях не били сред живите.
Резултатите показват, че консумиралите повече пълнозърнести храни – овесени ядки, кафяв ориз, царевица и киноа, изглеждали предпазени от много болести и особено от сърдечни заболявания.
За всеки 30 гр подобна храна дневно (малка купа овесени ядки) рискът от смърт намалява с 5%, а от смърт заради сърдечносъдово заболяване – с 9%.
Пълнозърнестите храни съдържат 25% повече протеини от рафинираните. Известно е, че те увеличават минералната плътност на костите, намаляват кръвното налягане, увеличават полезните бактерии в храносмилателната система, намаляват риска от диабет. Те съдържат и много минерали и витамини – цинк, мед, манган, желязо, витамин В1.
Бетаглюканите в овесените ядки свалят холестерола, а друго съединение – авенантрамид, предотвратява образуването на мазнини в кръвоносните съдове.
			Това изследване обаче е първото, съсредоточило се върху трайния ефект за продължителността на живота.
Учените от Харвардския университет са проследили повече от 100 хил. души в продължение на над 14 години. Всички, включили се в началото на изследването, са били здрави, но 16 години след това 26 000 от тях не били сред живите.
Резултатите показват, че консумиралите повече пълнозърнести храни – овесени ядки, кафяв ориз, царевица и киноа, изглеждали предпазени от много болести и особено от сърдечни заболявания.
За всеки 30 гр подобна храна дневно (малка купа овесени ядки) рискът от смърт намалява с 5%, а от смърт заради сърдечносъдово заболяване – с 9%.
Пълнозърнестите храни съдържат 25% повече протеини от рафинираните. Известно е, че те увеличават минералната плътност на костите, намаляват кръвното налягане, увеличават полезните бактерии в храносмилателната система, намаляват риска от диабет. Те съдържат и много минерали и витамини – цинк, мед, манган, желязо, витамин В1.
Бетаглюканите в овесените ядки свалят холестерола, а друго съединение – авенантрамид, предотвратява образуването на мазнини в кръвоносните съдове.
Моля, подкрепете ни.
 
						 
						 
						 
						 
						 
					
				
			
			
				
				Реклама / Ads
			
			
							КОМЕНТАРИ 
				
				Реклама / Ads
			
		 
			 
					 
                                    
			 
                                    
			 
                                    
			 
                                    
			 
                    
			 
                    
			 
                    
			 
                    
			 
                    
			 
                    
			 
                    
			