Реклама / Ads
4| 3662 |02.10.2023 НОВИНИ

Мирослав Севлиевски: Енергетиката е горещ картоф. Трябва да бъде хванат с ръцете на всички участници

.
Бившият енергиен министър Мирослав Севлиевски Източник: БГНЕС
”Всички са с чувството, че справедливият преход няма да е достатъчно справедлив. Сгрешиха всички правителства през последните няколко години, които се занимаваха с темата. Енергетиката е горещ картоф. Трябва да бъде хванат с ръцете на всички участници.”
 

Това заяви пред БНР бившият енергиен министър Мирослав Севлиевски.

 

По думите му сред обществото преобладава усещането за несправедливост по отношение на енергийната сфера. Той изрази мнение, че енергетиците се чувстват изоставени.

 

"Този въпрос обаче няма да се реши на улицата. Днес се събудихме изведнъж и казахме, че не ни харесва това, което в последните няколко години говорим. Всички в "Марица Изток" знаят, че няма да може да се работи по същия начин, както се е работило. Трябва да се намери нов, който да е полезен за всички. Има го и онзи бенгалски огън с парите, които ще бъдат дадени. Когато се раздават пари, всички имат чувство, че няма да има справедливост", алармира бившият енергиен министър.

 

Севлиевски отбеляза също така, че хората в "Марица Изток" от години смятат, че някой ги краде или се облагодетелства за тяхна сметка. 

 

"Голямата грешка на политиците днес е, че не са вкарали достатъчно прозрачност. Но не вярвам да има големи тайни. Всички участници в днешните протести, начело с профсъюзите, са знаели кой какви планове има, за какви проекти се говори, по какъв начин ще бъдат похарчени парите", смята той.

 

Ситуацията в света е коренно различна и енергетиката е коренно различна, откакто започна войната в Украйна, коментира още специалистът.

 

"Европа и Русия вече не се обичат и вероятно дълго време няма да се обичат. Енергийните източници и потребление очевидно ще бъде различно", добави експертът.

 

Севлиевски не смята, че кабинетът може да бъде свален.

 

"И че днес може да се случи някаква друга управленска конфигурация. Това е кабинетът, който има подкрепа в Европа. Има и парламентарна подкрепа. Няма да стане нищо ново", подчерта той.

 

Бившият енергиен министър е оптимист, че синдикати, миньори и правителство ще намерят онова сечение, което е полезно за България. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 7234 |29.09.2023 Мирослава Петрова, ПП-ДБ: Въпросът с въглищарите е "златна мина за манипулация" . 5| 4580 |29.09.2023 Акад. Денков категоричен: Правителството ще приеме плановете за справедлив преход в енергетиката . 0| 4121 |13.09.2023 Цветелина Пенкова: Очаквам ясна политика в енергетиката и ренесанс на дипломацията в ЕС през следващата една година . 33| 22257 |09.09.2023 Д-р Мирослав Ненков: 9-ти септември е началото на брутално ампутиране на най-ценните качества на българите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads