Реклама / Ads
4| 4696 |21.10.2023 МЕСТНИ ИЗБОРИ 2023

Новият площад “Възраждане” - с 500 подземни паркоместа и парк

.
Местната коалицията “Продължаваме Промяната - Демократична България (Спаси София)” представи идеен проект за обновяване на площад “Възраждане”. Заедно с жители на квартала и граждани експертите от екипа коалицията обсъдиха възможностите за трансформация на занемарените пространства на площада.
 

Превръщането му в достъпен парк с обновено трамвайно обръщало и подземен паркинг е решение, както за недостатъчните паркоместа в района, така и за безопасни и облагородени пешеходни пространства в историческия център на града.


“Многократно сме коментирали нуждата от подземни паркинги, а едно от най-подходящите места за това в центъра на София е площад “Възраждане”. Показваме как може да осигурят паркоместа за автомобилите, като едновременно с това се подобри придвижването пеша и с градски транспорт в зелена среда”, заяви Борис Бонев. Бонев е водач на листата за общински съветници на коалицията.


.


“Можем да постигнем по-широки тротоари с облагородена, зелена и достъпна пешеходна среда, която към настоящия момент липсва. Осигуряването на нови и изнесени от улиците паркоместа в центъра е наш приоритет от самото основаване на “Спаси София”, каза арх. Росица Николова. Тя също е кандидат за общински съветник от коалицията. Според нея проектът за трансформация на площад “Възраждане” е напълно възможен при съобразяване със задължителните за такъв голям проект геоложки и археологически проучвания.


.


При представянето беше доказано, че под площад “Възраждане” има място за над 200 автомобила на всяко подземно ниво. Ако подземният паркинг се построи на две нива, той ще събере около 500 автомобила. Предложението на коалицията включва и промяна в организацията за движение - асфалтираната част по бул. “Ал. Стамболийски” между двете паркови пространства да се замени с пешеходна част, споделена с озеленено трамвайно трасе през парка и изнасяне на автомобилния трафик по периферията на площада. По този начин ще се намали интензивният трафик и ще се увеличат пешеходните зони през парка. А за да може да се оформи нова зелена пешеходна ос в центъра на София, пешеходното пространство на пл. “Възраждане” ще използва идентично оформление като това на пл. “Св. Неделя”. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3742 |21.10.2023 Ваня Григорова: София изгуби 165 млн. лв. европейско финансиране заради неизградената RDF-инсталация за производство на енергия . 0| 3655 |21.10.2023 Бюлетините тръгват към общините за местния вот . 2| 3597 |21.10.2023 Антон Хекимян: Ще вдигнем с 50% заплатите на непедагогическия персонал и медицинските сестри в учебните заведения . 0| 4220 |20.10.2023 Васил Терзиев: Единствената подкрепа, от която имаме нужда, е тази на хората

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads