Реклама / Ads
7| 3681 |17.10.2023 МЕСТНИ ИЗБОРИ 2023

Пенчо Милков: Културата и духовният живот на Русе са емблема на града ни

.
„Културата и духовният живот са емблема на Русе. Ще продължим да подкрепяме иновативни събития и проекти, привличащи местни творци, които да утвърждават града ни като културно средище. Надграждаме и познатите ни събития, които са станали традиция. Работим заедно с институциите и неправителствения сектор, приветстваме и подпомагаме хора с идеи, отдадени русенци, които творят и вдъхновяват съгражданите си“. Това заяви кандидатът за кмет  на Община Русе от МК „БСП за България“ Пенчо Милков на срещата си с културните дейци.
 

 Той отбеляза, че в следващите 4 години средствата за проекти и фестивали по програма „Култура“ ще продължат да растат. През 2023 г. те бяха увеличени, а улеснените условия за кандидатстване предизвикаха рекорден брой проекти.

 

         Подкрепата за местните културни институти ще продължи както до момента – много извън гласуващата се ежегодно общинска субсидия за тях, възлизаща на близо 260 хил. лв. След пожара през 2020 г. общината пое режийните разходи не само на театъра, но и на операта, което ще продължи, а помощта за Кукления театър бе увеличена.

 

         „Читалищата са уникално българско явление, което трябва да съхраним не само като институция, но и като духовни общности, пазещи българщината и предаващи я във времето“, отбеляза Пенчо Милков. Той предвижда подпомагането на самодейните състави и читалищата да продължи да расте. В периода 2020-2023 г. над 400 000 лв. бяха инвестирани за ремонтни дейности и климатизация за читалищните сгради в Русе и малките населени места. Удвоена бе и общинската субсидия за дейността им, като общата стойност на средствата, инвестирани в развитието им през този период достигна над половин милион лв.

 

         В бюджета на общината за 2024 г. са заложени и 30 хиляди лева за иновативни проекти за обновяване на градския дизайн. Идеите ще бъдат оценявани от Комисията по градски дизайн и целят Русе да се изпълни с полезни и привлекателни градоустройствени и художествени елементи.

 

         Във финален етап е подготовката на книгата, посветена на първите неща, случили се в Русе, която се разработва от екип изследователи, краеведи и няколко местни институции.

 

         За да се подпомогне местната художествена общност и занаятчии, се финализира и процедурата за обособяването на т.нар. Алея на занаятите на кея, където всички гости на града и туристи от акостиращите кораби ще могат да закупят произведения на местни творци.

 


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3700 |16.10.2023 Ваня Григорова: Столична община трябва да мотивира младите хора да останат тук, вместо да емигрират . 0| 3780 |16.10.2023 Събития от предизборната кампания на МК „БСП за България“ в София на 17 октомври 2023 г. . 3| 3928 |15.10.2023 Васил Терзиев: Управленска немощ е неспособността да се реши проблемът с детските градини толкова години . 4| 4241 |15.10.2023 Ваня Григорова: В Сглобката да се разберат кого да пратят на балотажа, ние сме там и ги чакаме

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads