Реклама / Ads
2| 4084 |11.10.2023 МЕСТНИ ИЗБОРИ 2023

Ваня Григорова: След 33 години дясно управление границите на нормалното се преместиха

.
Екип на Ваня Григорова
След 33 години дясно управление границите на нормалното се преместиха. Надявам се във вота за местното самоуправление да надделеем над съществуващото надмощие и диктат на парите, които определят управлението на столицата в момента. Това заяви кандидатът за кмет на София от МК „БСП за България“ Ваня Григорова, която взе участие в дискусия, организирана от Фондация “Солидарно общество” и списание „Ново време“ под надслов “Солидарната община – добро място за живот”.
 

В събитието, което е трето в рамките на проекта “Социалната държава - устойчив модел в интерес на работниците” взе участие и председателят на БСП – София и кандидат за общински съветник Иван Таков.

 

В дискусията бе поставен акцент върху функцията на кметовете като важна структурна единица от политическия елит.

 

Ваня Григорова представи пред участниците свои ключови идеи за бъдещото управление на столицата, залегнали в “Манифест за едно демократично управление”.

 

Тя отново подчерта своята основна теза, че общината трябва да се „завърне“ в ключови за нея функции и дейности, свързани с чистота, водата, осветлението, озеленяването на града и даде пример, че последното не съществува от 10 години, а е оставено на практика в частни ръце.

Друг проблем е липсата на условия за масов спорт в Столична община, което води до редица здравословни проблеми на жителите, особено видимо при децата и учениците, все по-често страдащи от наднормено тегло. По думите й в София няма достъп до масов спорт. За сметка на това общината финансира спортове като ММА или кърлинг. „Излиза, че една община може да работи в интерес на шепа хора, но не и в интерес на гражданите и децата, развивайки масов спорт като футбола, например“ каза Григорова и допълни, че това са само част от проблемите.

 

Тя посочи и възможните решения. „В управлението на столицата е необходимо да има демократизация на икономиката, а това става чрез връщането на публичните дейности в общински ръце“, каза Ваня Григорова. Другата важна стъпка за целта е децентрализация на бюджета и поне 20 процента от средствата да се преразпределят от районните кметове.

 

Кандидатът за кмет на обединената левица отбеляза още, че демократизацията трябва да мине и през това в общинските предприятия да има синдикати, които да гарантират правата на широк кръг работещи.

 

“В тази кампания силно се надявам да достигнем до максимално широк кръг хора, не само тези в лявото политическо пространство, а до всички обезверени граждани, защото трябва да се чуе гласът на безгласните и да преодолеем апатичността”, подчерта Ваня Григорова.

Достъпност и чистота на градската среда. Планиране на капиталовите разходи с хоризонт от 20-30 години напред. На това акцентира Иван Таков.

“Още от 2015 г. говорим за София на две скорости - привидно лъскав център и изтласкване на бедните към крайните квартали. Уплътняването на градската среда не е работещ вариант”, каза Таков и допълни, че е необходима децентрализация на градската среда, чрез вторични градски центрове, в които да се развият училища, културни средища, инфраструктура, градски транспорт, изграждане на условия за хората в неравностойно положение.

„В момента централизацията води до засилен трафик, замърсяване на въздуха, концентриране на администрация, бизнес и работодатели в центъра на столицата”, обясни Иван Таков, който бе председател на групата на „БСП за България“ в досегашния общински съвет в столицата.

В заключение той обобщи, че трябва да спре уплътняването на градската среда и София трябва да развива крайните си квартали, защото това ще спомогне за намаляване на трафика и за по-чист въздух.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3746 |11.10.2023 Васил Терзиев: ГЕРБ неглижира проблема с отпадъците, а от него страдаме всички софиянци . 1| 4040 |11.10.2023 Ваня Григорова: Общината да защити едни от малкото останали публични пространства . 0| 3780 |11.10.2023 Огнян Ценков, кандидат за кмет: Поемам ангажимента да оптимизирам и да намаля данъците във Видин . 1| 3739 |10.10.2023 Васил Терзиев: Списъкът с проблеми на София е дълъг, но ние имаме решенията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads