Реклама / Ads
31| 15338 |20.10.2015 АКТУАЛНО

Скандалът с опасните ваксини се заплита, ведомствата се изпокриха

.
Всички ведомства, които имат отношение към внесените 100 000 опасни ваксини срещу Хепатит В „Еувакс”, за които Фрог ви алармира, се изпокриха в дън земя. Надажедата им е нещата да отшумят и всичко да се потули. Нито един от ръководителите не посмя да застане с лицето си и да обясни защо вредната ваксина е внесена у нас на 21 юли т. г. от Турция, при положение, че от Изпълнителната агенция по лекарствата не са дали съгласие за това.
 

Екипът ни подробно ви запозна с „криминалния” начин, по който противно на всички задължителни правила, ваксината, с високо съдържание на живак, все пак е достигнала до България. Според наши източници новината за ваксината е предизвикала истинска паника в здравното министерство. На повечето медии, които са питали за скандалното дарение, лаконично са отговорили, че ваксината няма да стигне до децата ни. Гаранции за това, обаче не са били дадени, макар случаят да касае националната ни сигурност.

От прегледа на документите, свързани с организацията на дарението от южната ни съседка, става ясно и нещо друго. А то е, че паралелни договорки са вървели и с една от фармацевтичните фирми, чиито ваксини са разрешени за ползване в европейските страни. Става дума за френската Санофи Пастьор. Любопитното е, че здравното министерство прави запитване до ИАЛ за вноса на ваксините от Турция на 10 март. Седмица по-късно-на 16 март, решава да изпрати писмо и до Санофи с въпрос дали фирмата може да обезпечи нужните количества ваксини. Според експерти в бранша оттам правят чудеса, намират нужните ваксини и връщат отговор, че до края на април те могат да бъдат доставени. За сега никой не може да даде отговор на въпроса защо ваксините от Турция, една от които забранена, са били предпочетени пред френските. Озадачаващо е още, че френските са можели да пристигнат през април, а турските бяха осигурени едва в края на юли.

В цялата работа има и други съмнителни моменти. Оказва се, че търгът за фирмите, които са можели да доставят ваксини в рамките на 2-3 месеца, е бил много притеснителен. Имало е изрична клауза, според която е трябвало да платят 20% неустойка, в случай, че не набавят навреме нужните количества ваксини. И студентите в първи курс фармация знаят, че заявките за производство на ваксини се дават поне година по-рано, а не от „днес за вчера”. Това означава, че е трябвало чудо да стане, за да може някоя от фирмите да се справи със задачата. Именно по тази причина нито една от тях не се е явила на търга. Фармацевти определят тази врътка като извиване на ръце на фирмите, с цел да се откажат на всяка цена от сделката и да се пристъпи към варианта Турция.

Сагата с доставката на ваксинете може да съперничи на латиносериалите. Преди да започне всичко, мераците на здравното министерство били да внесат ваксините от Канада. Шокиращото е, че годността им изтичала след 2 месеца. Някои направили сметка, че докато стигнат до България, има риск да се окажат тотално негодни за употреба.

 

Какви компромиси са били направени за петвалентните ваксини „Пентаксим”, четете утре във Фрог.


Отговорът на френската фирма до здравното министерство, че може да достави ваксините до месец







Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 6741 |21.01.2015 Д-р Ненков: Извиваха ми ръцете за детските ваксини като министър . 1| 6703 |25.09.2014 Проф. Кантарджиев пред Фрог: Ваксините не пазят на 100% от грип . 35| 6267 |02.09.2014 Р. Кънев: Скандалът е, защото ДПС ни смята за опасни . 1| 11550 |08.08.2013 Кои са най-опасните плажове на Черно море

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads