Реклама / Ads
8| 10136 |02.03.2016 ЪNDERGROUND

Разследване на Фрог: Терорът върху земеделците в Перник продължава (Втора част)

.
Крупният бизнесмен Георги Милев
В миналата част на разследването на Фрог нюз ви разказахме за това как семейство Бальови са пребити в стопанския двор на коопертива на село Владимир.
 

Извършителите на побоя са Георги Димитров Първанов, синовете му Ивайло и Димитър и Веселин Михайлов Василев. Към онзи монет Георги Първанов е изпълнителен Директор на Агропетрол в Драгичево. Двамата му синове пък са регистрирани, като земеделски производители. Веселин работи при тях, като тракторист. Първанов от своя страна е служител на Георги Костадинов Милев – крупен пернишки бизнесмен, собственик на Петрол Драгичево ЕООД, арендатор на няколко хиляди декара земя в землищата на селата Владимир и Долна Диканя, съдружник на Ковачки в пернишките мини. Спонсор е на президента Георги Първанов – Гоце, а по късно на АБВ и ГЕРБ.

 

Когато битите подават сигнал на телефон 166 РПУ Радомир не реагира адекватно. След серия пропуски, изглеждащи умишлени,  разследването на случая е вкарано в „задънена улица“. Вината на биячите не се доказва. За сметка на това Георги Димитров Първанов, синовете му Ивайло и Димитър и Веселин Михайлов Василев завеждат граждански искове срещу битите от тях за нанесени леки телесни повреди. Три от делата са спечелени от Бальови, но по четвъртия иск, където жалбоподател е Ивайло Димитров съда присъжда Димчо и Йорданка да му платят солидарно 1500 лева. След това съдебно решение Димчо също завежда гражданско дело срещу четиримата „неизвестни“ за прокуратурата биячи. На първа инстанция в Радомир губи делото, но пред ОС Перник и ВКС и ги осъжда и те са принудени да му платят 5 000 лв. за средната телесна повреда. Това обаче е само завръзката на историята.

 

Докато гражданските дела за побоя текат, досъдебното производство от 2008 – а г. ту е спирано, ту възобновявано и така до ден днешен. Последният разпит на свидетел е в края на декември 2015 година. Разследването упорито се води срещу неизвестен извършител, въпреки спечелените граждански дела и представените в прокуратурата присъди по тях. Докато разследващите „кършат ръце“ община Радомир не бездейства. Целенасочено започва да издава наказателни постановления, срещу Бальови „на кеневир“. За 30 дни, през април 2010 година чиновниците санкционират семейството с 11 акта, с мотива, че Георги и навлязъл със стадото си в земи, арендувани от Милев.  Всяко наказателно постановление е на стойност 100 лева. Семейството обжалва по съдебен ред и всички постановления падат пред съдилищата в Радомир, Перник и София. Въпреки отменените актове, опитите на Бальови да осъдят община Радомир за претърпени вреди се провалят на 2 инстанции. Те чакат решение на ВКС по този казус.  Докато делата текат, Бальови са принудени да се явяват на по 4 – 5 заседания дневно. „Радомирският съд работеше за нас“ коментират с горчива усмивка те.

След провалилата се общинска офанзива, Георги Първанов – един от нападателите в стопанския двор, подава жалба, че на 29 май 2010 година Георги Бальов му се е заканил, че ще го убие, „като е замахвал с гега срещу него“. В показанията си Първанов обяснява, че възрастния мъж, който е висок 165 см. от 4 метра „се прицелил“ с гегата в главата му. Дори и да приемем, че въпросната гега е 2 м., а тя не е повече от 1. 60 , пак би било невъзможно да го нарани от тази дистанция. В път прокуратурата обаче не мислят така и  задейства активно. Повдигат обвинение „за норматив“ на възрастния пастир. В отчайващата ситуация дъщерята на Георги - Елка предизвиква шумен скандал на пресконференция на Цветан Цветанов в Перник. Тогава тойе вътрешен министър и вицепремиер. Цветанов изпраща проверка в ОД на МВР в Перник. Разследващия полицай дава менения, за  започването на две разследвания – едното за договорите сключени между Милев и община Радомир - за продажба на земеделска земя, второто за договорите между Милев и собствениците на земя в землището на с. Владимир. Прокуратурата обаче прекратява разследванията, а съдилищата в Радомир и Перник потвърждава решението й, след като Елка Ботева ги обжалва.

 

Фалът на съда

 

Забавното в ситуацията е, че съдия Антония Атанасова – Алексова потвърждава прекратяването на 03. 08. 2011 г. И се подписва, като Антония Атанасова – Алексова. Фамилията Алексова обаче тя получава чак на 20. 08. 2011 г., когато сключва граждански брак с председателя на Р.С. Трън – Михаил Алексов. Не е ясно как съдия Антония Атанасова е подписала решението, като Алексова без да е била такава. Тези факти навеждат на съмнението, че постановлението й, потвърждаващо прекратяването е антидатирано и всъщност е подписано след сватбата й. В такъв случай обаче процесуалните срокове за потвърждаването биха били пропуснати, и тя не би могла да вземе подобно решение.

 

Делото по обвинение „ заплаха за убийство“ срещу Георги Байов влиза в съдебна фаза. На първа инстанция,  в Радомир, той го печели. Въззивният състав в ОС Перник обаче го връща поради допуснати процесуални от съда в Радомир. Вторият състав осъжда Бальов, а инстанциите в Перник и София потвърждават. Мъжът е осъден на 4 месеца условно, с 3 години изпитателен срок. Присъдата влиза в сила през април 2012 година. И днес семейство Бальови твърдят, че Георги никога не е заплашвал по никакъв начин Първанов.

 

Четете ТУК първата част от разследването на Фрог нюз.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 12665 |29.02.2016 Разследване на Фрог: Пернишки Октопод мачка местни земеделци . 31| 15140 |29.02.2016 Само във Фрог: Пак опитаха да убият с брадва свидетел по делото „Октопода” . 3| 14358 |26.02.2016 Разследване на Фрог: Пребит от трафиканти на танцьорки разкри патилата си /видео/ . 7| 9275 |24.02.2016 Разследване на Фрог: Хакери вкараха в затвора обвиняеми, съдът не знае

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads