Реклама / Ads
0| 13918 |21.04.2016 НОВИНИ

ФРОГОКО: Война между хората на Борисов и Цветанов в Плевен заради шефа на ДАИ

.
Цветелин Цветанов
Война между клановете на премиера Бойко Борисов и дясната му ръка Цветан Цветанов се вихри от няколко месеца в Плевен и региона, довериха на Фрог нюз местни членове на ГЕРБ.
 

Една от падналите свидни жертви в тази война е арестуваният в края на март шеф на ДАИ Цветелин Цветанов. В града упорито се говори, че бившият началник на автомобилната администрация в Плевен е протеже на депутата от ГЕРБ Владислав Николов, а не на шефката на парламента Цецка Цачева.

Самият Николов е доверено лице пък на партийния бос Цветан Цветанов и държи повечето местни структури на партията в Плевенско. След ареста на Цветелин Цветанов независимият депутат Георги Кадиев показа справка според която той е бил назначен като сътрудник на депутата Владислав Николов в парламента. Но след ареста му тихомълком е изтрит от сайта на Народното събрание.

 

Лобито на Николов-Цветанов контролира почти цялата група общински съветници от ГЕРБ в Плевен, твърдят запоцнати. След изненадващия арест на протежето му в София Николов на пожар събрал актива на партията и общинарите на спешна сбирка в клуба на ГЕРБ, която обсъждала какви контрамерки да се предприемат. Свидетели казват, че сбирката била придружена от викове, които се чвали чак на улицата.До момента Николов не е обелил и дума за задържането на неговия човек.

Според запознати с клюките  в кухнята на ГЕРБ дните на Владислав Николов като шеф на областната структура на партията са преброени и се очаква в близките седмици той да бъде сменен без обяснения. Казват, че самият той бил особно напрегнат и това много му личало.

 

Срещу тандема Николов- Цветанов действа другият депутат от областта Пламен Тачев. Злите езици твърдят, че той е личен избор на Бойко Борисов, с който се познават от годините на ранния преход и времето на  групировките.

Според публикация в сайта „Бивол” през далечната 1997 г бъдещият премиер Бойко Борисов , иракчанинът Самир Ибрахим, Пламен Тачев, Николай Костов, Веселин Костов и Венцислав Божилов основават в Червен бряг фирма „Прайхим”, която се занимава с производството на сапуни. Борисов напуска фирмата след година и половина, но запазва контактите си с някои от съдружниците си като Тачев. През октомври 2001 г Борисов и Тачев регистрират друга обща фирма „Би енд Пи Комерс”. Година по-късно Борисов вече е главен секретар на МВР и напуска дружеството, а не негово място идва Надка Маринова. Тя и Цветелина Бориславова са съсобственици на охранителната фирма „Ипон1”, създадена от Борисов. Като депутат от ГЕРБ  Пламен Тачев се прочу с класическа шуробаджанащина, като назначи дъщеря си да работи в бюджетната комисия на парламента, но след скандал през 2010 г се наложи тя да напусне.

 

Тачев е приятел с Борисов от 1983 г, завършил е Академията на МВР и е магистър по пожарна безопасност. Бил е дипломант на бъдещия министър-председател и негов ученик в школата по карате. Основните интереси на Тачев са в хотелиерския и строителния бизнес, което се оказва и ябълката на раздора му с другия клан - този на Николов-Цветанов.

Според публикации в плевенските медии почти всички обществени поръчки в региона се печелят от софийски и пазарджишки фирми, докарани от Николов, за сметка на плевенските.

Николов се свързва и с друг скандал с фирмата за озеленяване и цветя „Далия”. Предаването „Господари на ефира” показа в края на 2015 г как фирмата е взела 300 000 лв, за да засади „фиктивно” 50 000 фиданки в град Гулянци. Фиданките са засадени само по документи, а европарите усвоени.  Публикации в местните медии твърдят, че фирмата е един от най-големите спонсори на ГЕРБ и на самия Владислав Николов.

 

Конфликтът за влияние в Плевен между двата клана се разгорял през последните месеци твърдят запознати. Местните хора подозират, че информацията къде си крие парите шефът на ДАИ Цветанов е подадена от противниковия отбор. В жилището на Цветанов и в дома на тъста му в Долни Дъбник разследващите откриха общо 175 000 лв. Информирани твърдят, че парите не били за него, а за покровителите му нагоре по партийната верига.

Преди това обаче групата Николов-Цветанов успяла да организира медиен удар по конкурентите. През декември 2015 г избухна скандал с хора на Тачев в Червен бряг. Оказа се, че полицията и прокуратурата крият отвличане и побой над млад мъж в града от общинския съветник от ГЕРБ и неформален лидер на партията там Анатолий Иванов и синът му. Информацията изтече в медиите и се наложи намесата на Върховната касационна прокуратура, за да бъде арестуван Иванов. Оказа, се че той и синът му отвлекли и малтретирали мъжът, защото го помислили за крадец.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4024 |20.04.2016 Фрогоко: БЛС протака оставката на Москов . 0| 4286 |19.04.2016 3000 ченгета на бойна нога за мача между ЦСКА и Берое . 0| 5279 |18.04.2016 Лято насред пролет - температурите между 27° и 32° . 0| 6259 |16.04.2016 Моторист без книжка загина между Медовец и Лопушна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads